Attraksjon på Senja:

«Drittlei» møkkete gulldass

- Burde gjøres mer når trøkket er såpass stort.

SKINNENDE REN ... PÅ UTSIDEN: Den kjente gulldassen på Ersfjordstranda på Senja skal ikke være like fin på innsiden, som på utsiden. Foto: Nasjonale turistveger
SKINNENDE REN ... PÅ UTSIDEN: Den kjente gulldassen på Ersfjordstranda på Senja skal ikke være like fin på innsiden, som på utsiden. Foto: Nasjonale turistveger Vis mer
Publisert

Ifølge Nordlys har det nylig kommet inn en e-post til Senja kommune om at en av deres turistattraksjoner trenger hyppigere renhold.

Det er snakk om den såkalte «gulldassen», som ligger på Ersfjordstranda. Det berømte toalettet kostet rundt 3,75 millioner kroner å lage.

E-posten som ble sendt inn kommer fra en guide som hadde med gjester fra Hurtigruten Expeditions i området, som beskriver turistenes besøk på toalettet som alt annet enn hyggelig.

Turistene mente doen var skitten, og guiden har nå lagt inn et ønske om at gulldassen vaskes før neste turistbesøk, skriver Nordlys.

Det blir ikke mulig, ifølge Troms og Finnmark fylkeskommunes samferdselssjef Bjørn Kavli.

- Gulldassen er stengt for sesongen, fordi den ikke er frostsikra. Turistene må finne seg et annet sted å gjøre sitt fornødne, fram til den åpner igjen, sier Kavli til Dagbladet.

Mener disse må betale

Han har forståelse for at det kreves mer renhold ved det forgylte toalettet, om det skal komme et lass med mennesker fra Hurtigruten ditt for å lette på trykket.

- Om det kommer mange turister til samme toalett, vil jo doen bli gradvis skitnere. Vi er generelt fornøyd med renholdet som gjøres der, men det kan gjøres mer når trøkket er såpass stort.

Kavli gjør det klart at det er fylkeskommunen som drifter gulldassen for Statens vegvesen, som eier toalettet. De mener at det enten må være dem, eller Hurtigruten som må betale mer om de ønsker et større dimensjonert renhold.

- Vi vet Hurtigruten har sendt inn en henvendelse ved neste anløp. Da kan de hende de må betale en liten sum for det. I alle fall ved neste anløp, når toalettet er åpent igjen.

SPEKTAKULÆR NATUR: Gulldassen ved Ersfjordstranda har fantastisk neturomgivelser rundt seg. Foto: Nasjonale turistveger
SPEKTAKULÆR NATUR: Gulldassen ved Ersfjordstranda har fantastisk neturomgivelser rundt seg. Foto: Nasjonale turistveger Vis mer

- Driver ikke med drifting av toalett

Hugo Fagermo i Nasjonale turisteveger forteller Dagbladet at de ikke kommer til å betale for hyppigere drifting av gulldassen, av en spesiell grunn.

- Jeg skjønner at fylkeskommunen vil at vi skal betale, men vi driver ikke med drifting av toaletter langs fylkesveier, bare riksveier, sier Fagermo til Dagbladet.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Fagermo gjør det klart at det er de som eier huset og attraksjonen, men at de inngikk en avtale med fylkeskommunen om å finne en entreprenør som kunne ta seg av det sanitære ved det populære toalettet.

- Vi inngikk en avtale med fylkeskommunen om dette. Jeg vet at toalettet nå er stengt for vinteren, men jeg kan tipse om et som holder åpent hele sesongen. Det finner du i Mefjordvær, fem-seks kilometer unna Ersfjordstranda, avslutter Fagermo.

- Én do, 750 gjester

Ordfører for Senja kommune Tom-Rune Eliseussen (Sp) forteller Dagbladet at de ønsker å tilrettelegge bedre for turister framover, og at de besøkende skal få tilgang på bedre sanitære forhold.

- Vi jobber med å utarbeide planer for hvordan vi skal bygge ut mer infrastruktur på dette området de neste årene.

- Det er dessverre bare ett toalett på Ersfjordstranda som Nasjonal turistvei har ansvar for å drifte. Kapasiteten er dessverre veldig begrenset, det kan potensielt være mange gjester som kommer dit på samme tidspunkt. På sommersesongen har vi normalt plassert ut flere toaletter, sier Eliseussen til Dagbladet.

- Lukter det svikt her?

- Hurtigruta har startet med cruisetrafikk med anløp til vår kommune nylig. Her handler det derfor om at det plutselig kommer mange turister, på tida av året hvor vi normalt har mindre turisttrafikk. Vi skjønner at mange vil besøke oss og skal følge opp saken i første omgang med Hurtigruta, avslutter ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer