Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drittlei Norge - Norge er et håpløst land

Mette Hartmann flyktet til London LONDON (Dagbladet): - Norge er et håpløst land å bo i hvis man har ambisjoner utover å turnere på Skreia og selge plater i Indre Trangvik, konkluderer Mette Hartmann. Den 23 år gamle popartisten nærmest flyktet fra gamlelandet tidligere i år. I musikkmetropolen London opplever hun en ny vår som artist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det må være noe feil med musikklivet hjemme i Norge. På tross av alle de talentene som finnes, har plateselskapene og resten av den norske bransjen aldri klart å få fram noen verdensberømte artister. OK, vi hadde a-ha, men de kan takke London for sitt gjennombrudd, uttaler Hartmann. Selv har hun gitt seg selv fem år på å bli verdensberømt.

Aldri mer Norge

- I Norge er det stort sett bare bønder og fiskere. Å reise på turné i Bygde-Norge er håpløst. Da jeg skulle spille på Skreia i fjor vinter, kom folk rett fra fjøsstell og bilmekking. Før jeg hadde begynt å spille, var slåsskampen på lokalet i gang. Folk kom ikke for å høre musikk, men for å drekke. Det var helt håpløst. Jeg drar aldri på norgesturné igjen, sier Mette Hartmann.

Stillestående miljø

Ungjenta fra Kristiansand markerte seg som en av fjorårets friskeste popdebutanter. Singelen «I Believe» ble en stor hit, og albumet «Swan» solgte til sammen 55 000 eksemplarer i Norge og Japan. Men Mette fant etter hvert musikkmiljøet i Oslo svært lite tilfredsstillende.

- Musikkmiljøet hjemme står helt stille. Den siste tida holdt jeg på å gå på veggen. Plateselskapene virker helt uten ambisjoner mens publikum bare er interessert i D.D.E. og slikt.

Inspirerende

For tre måneder siden pakket Mette bagen i all hast og stakk til London.

- Jeg bestemte at jeg måtte vekk fra Norge og den popmusikken jeg drev med på den første plata. Den musikktypen jeg ønsker å lage nå, er det ingen i Norge som forstår seg på. R & B, swing, soul, hip-hop og jungle er det som teller nå. Her borte har jeg funnet et miljø som er veldig inspirerende. Det kryr av undergrunnsklubber som er et par hakk mer spennende enn Smuget, sier hun.

I løpet av kort tid har hun skrevet 30 låter. Nye samarbeidspartnere inkluderer DJ Jason Scarlett og den amerikanske produsenten Michael Barnes.

I desember går hun i studio for å spille inn sitt album nummer to. Den første singelen slippes i januar, mens albumet kommer 20. mars.

Gode vibber

- Vibbene er utrolig bra for tida. Jeg utvikler meg masse og føler virkelig at jeg kommer videre som artist. Jeg merker også at plateselskapene her i London er interessert i hva jeg driver med, sier Mette Hartmann, som jobber litt som modell på si.

Hun har kontrakt med EMI i Norge, men legger ikke skjul på at det norske markedet er uinteressant for henne.

- Jeg må bare le når jeg ser hva som er på toppen av de norske hitlistene. Den nye plata blir da heller ikke laget for det norske markedet. Det er England og USA som teller for meg nå, påpeker Mette Hartmann.

VIL BLI STOR: Norge er et fryktelig lite land, synes Mette Hartmann. For henne er det ikke nok å bli popstjerne i Norge. Heretter er det først og fremst USA og England som teller. Foto: ARNE B. HOEM