Ap-topper anklager regjeringen for «klimavoodoo»

- Drittlei

Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen tåkelegger norske utslippsmål, holder tilbake informasjon og mangler en plan for hjemlige CO₂-kutt.

KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik går hardt ut mot det hun kaller klimavoodoo fra regjeringen, men får svar på tiltale fra klimaminister Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik går hardt ut mot det hun kaller klimavoodoo fra regjeringen, men får svar på tiltale fra klimaminister Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er drittlei denne regjeringens klimavoodoo, sier Tajik til Dagbladet.

Som ny finanspolitisk talsperson er hun i full gang med å utarbeide Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett. Som i 2018 og 2016 tar Ap mål av seg å legge fram et eget klimabudsjett samtidig, men det har vist seg å være lettere sagt enn gjort.

KOMPROMISSER: Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) og klimaminister Ola Elvestuen (Venstre) er ikke enige om bompenger, men forsikrer om at de alltid finner gode kompromisser. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Regjeringens utslippskutt kommer bare fram i overskrifter og figurer, som gjør kuttene umulig å etterprøve. Vi får ikke vite hvilke tiltak som skal ha hvilken effekt, og får ikke svar på hvor mye vi må kutte hvert år framover for å nå målstreken i 2030, sier Tajik.

Hun mener responsen fra regjeringen er «lite tillitvekkende».

- Regjeringen føler at Norge vil nå klimamålet i 2030, men klarer ikke å følge det opp med harde fakta og konkrete tall. Det er dette som er klimavoodoo, sier Ap-nestlederen.

I det blå

Sammen med Ap's energi- og miljøpolitiker Åsmund Aukrust har Tajik forsøkt å få svar på en rekke detaljerte spørsmål i arbeidet med det såkalte klimabudsjettet.

20191023 OSLO Hadia Tajik  og Åsmund Aukrust på Stortinget.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
20191023 OSLO Hadia Tajik og Åsmund Aukrust på Stortinget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det har vist seg å være veldig vanskelig. Helt fra regjeringen la fram statsbudsjettet har vi bedt om svar, men først i går kom det et ufullstendig svar fra klimaministeren. Svaret kom rett før fristen utløp og etterlater flere ubesvarte spørsmål, sier Aukrust.

Han etterlyser et tydelig svar på hva prioriteringene i statsbudsjettet punkt for punkt vil ha å si for norske CO₂-utslipp. At Elvestuen dessuten oppgir at Norge «bare» må kutte 12 millioner tonn CO₂-ekvivalenter innen 2030 for å nå målet, finner Aukrust «helt uforståelig».

- For ett år siden var dette tallet 18,8 millioner tonn. Det kommer bare en overordnet forklaring på hvorfor regjeringen plutselig legger opp til en annen bane enn i fjor. Og når utslippene dessuten har gått opp, burde vi være lenger unna målet og ikke nærmere, sier Ap-representanten.

- Tåkelegging

Aukrust mener regjeringen bidrar til å tåkelegge klimadebatten.

- Det er jo nær umulig for næringslivet og vanlige folk å følge med på hva slags klimamål Norge opererer etter, hvordan vi skal komme dit og ikke minst hvor langt unna målet vi er, sier han.

Uavhengig av forvirringen rundt tall og mål og misnøyen med regjeringens åpenhet, akter Arbeiderpartiet å legge fram et eget klimabudsjett. Hensikten med dokumentet er å synliggjøre konsekvensene som budsjettprioriteringene har for klimaet.

- Men hva er poenget med et slikt budsjett hvis dere selv mener at tallgrunnlaget er for dårlig?

- Det vil ha svakheter og vil kan måtte basere seg på ikke-oppdaterte tall fra Miljødirektoratet, men vi kan ikke la være å si noe om budsjettets klimakonsekvenser, sier Aukrust.

Ber Erna se til Oslo

- Oslo gjør dette allerede og Bergen har lovet å lage klimabudsjett. Regjeringen burde gjøre det samme, sier Tajik og fortsetter:

- Se for deg at finansminister Siv Jensen på Stortingets talerstol redegjør for regjeringens satsinger uten å kunne konkretisere hvordan de skal finansieres. Det ville vært absurd, sier Ap-nestlederen.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener Tajik og Aukrust skyter langt over mål med kritikken sin.

- Dette er en kritikk uten innhold. Arbeiderpartiet og Hadia Tajik er på alle sider av klimadebatten samtidig. Når Tajik skal velges i Rogaland kritiserer hun Venstre fordi vi har vernet Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeaktivitet, men når hun kommer til Oslo er hun plutselig kritisk til regjeringens klimapolitikk, sier Elvestuen til Dagbladet.

Slår tilbake

Venstre-nestlederen hevder det ikke er noe nytt i det Arbeiderpartiet presenterer som et klimabudsjett.

- Arbeiderpartiets såkalte «klimabudsjett» er i realiteten klipp og lim fra en rapport fra Miljødirektoratet. Altså regjeringens egne dokumenter, sier Elvestuen og fortsetter:

- Det er helt umulig å forstå hva Ap egentlig kritiserer her. Vi har et tydelig klimamål for 2030: Å redusere utslippene i ikke-kvotepliktig sektor med 45 prosent nasjonalt. Planen for hvordan dette skal skje er under utarbeidelse i fagetatene, og regjeringen vil overlevere vår klimaplan til Stortinget neste år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer