Ap-topper anklager regjeringen for «klimavoodoo»

- Drittlei

Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen tåkelegger norske utslippsmål, holder tilbake informasjon og mangler en plan for hjemlige CO₂-kutt.

KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik går hardt ut mot det hun kaller klimavoodoo fra regjeringen, men får svar på tiltale fra klimaminister Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik går hardt ut mot det hun kaller klimavoodoo fra regjeringen, men får svar på tiltale fra klimaminister Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er drittlei denne regjeringens klimavoodoo, sier Tajik til Dagbladet.

Som ny finanspolitisk talsperson er hun i full gang med å utarbeide Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett. Som i 2018 og 2016 tar Ap mål av seg å legge fram et eget klimabudsjett samtidig, men det har vist seg å være lettere sagt enn gjort.

- Regjeringens utslippskutt kommer bare fram i overskrifter og figurer, som gjør kuttene umulig å etterprøve. Vi får ikke vite hvilke tiltak som skal ha hvilken effekt, og får ikke svar på hvor mye vi må kutte hvert år framover for å nå målstreken i 2030, sier Tajik.

Hun mener responsen fra regjeringen er «lite tillitvekkende».

- Regjeringen føler at Norge vil nå klimamålet i 2030, men klarer ikke å følge det opp med harde fakta og konkrete tall. Det er dette som er klimavoodoo, sier Ap-nestlederen.

I det blå

Sammen med Ap's energi- og miljøpolitiker Åsmund Aukrust har Tajik forsøkt å få svar på en rekke detaljerte spørsmål i arbeidet med det såkalte klimabudsjettet.

- Det har vist seg å være veldig vanskelig. Helt fra regjeringen la fram statsbudsjettet har vi bedt om svar, men først i går kom det et ufullstendig svar fra klimaministeren. Svaret kom rett før fristen utløp og etterlater flere ubesvarte spørsmål, sier Aukrust.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer