Ap-topper anklager regjeringen for «klimavoodoo»

- Drittlei

Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen tåkelegger norske utslippsmål, holder tilbake informasjon og mangler en plan for hjemlige CO₂-kutt.

KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik går hardt ut mot det hun kaller klimavoodoo fra regjeringen, men får svar på tiltale fra klimaminister Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik går hardt ut mot det hun kaller klimavoodoo fra regjeringen, men får svar på tiltale fra klimaminister Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er drittlei denne regjeringens klimavoodoo, sier Tajik til Dagbladet.

Som ny finanspolitisk talsperson er hun i full gang med å utarbeide Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett. Som i 2018 og 2016 tar Ap mål av seg å legge fram et eget klimabudsjett samtidig, men det har vist seg å være lettere sagt enn gjort.

- Regjeringens utslippskutt kommer bare fram i overskrifter og figurer, som gjør kuttene umulig å etterprøve. Vi får ikke vite hvilke tiltak som skal ha hvilken effekt, og får ikke svar på hvor mye vi må kutte hvert år framover for å nå målstreken i 2030, sier Tajik.

Hun mener responsen fra regjeringen er «lite tillitvekkende».

- Regjeringen føler at Norge vil nå klimamålet i 2030, men klarer ikke å følge det opp med harde fakta og konkrete tall. Det er dette som er klimavoodoo, sier Ap-nestlederen.

I det blå

Sammen med Ap's energi- og miljøpolitiker Åsmund Aukrust har Tajik forsøkt å få svar på en rekke detaljerte spørsmål i arbeidet med det såkalte klimabudsjettet.

- Det har vist seg å være veldig vanskelig. Helt fra regjeringen la fram statsbudsjettet har vi bedt om svar, men først i går kom det et ufullstendig svar fra klimaministeren. Svaret kom rett før fristen utløp og etterlater flere ubesvarte spørsmål, sier Aukrust.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.