Drittsekk-tv

Lærerforbundet og Lærerlagets ledere støtter nå Bergens-rektorenes opprop mot drittsekk-tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Barn har ikke godt av å følge serier som «Hotel Cæsar», «Villa Medusa», «Robinsonekspedisjonen» og «Baren» - det lærer dem gale verdier.

Problemet er selvsagt ikke at fjernsyn behandler slike temaer. Problemet er når temaene er dårlig behandlet, når kvaliteten er dårlig. Og problemet er hvis serier tiltrekker seg feil type publikum - et publikum for unge til å utsettes for slike temaer. Seriøse tv-kanaler sender ikke voksenfilm i barne-tv-tid.

Det har vist seg problematisk for vitenskapen entydig å påvise direkte sammenheng mellom fjernsynsvirkelighet og barns atferd. Hvorvidt ungdom faktisk skoleres i sex, vold, utroskap, bedrageri og løgn gjennom disse seriene, er vanskelig å si. Vår historie tilsier også at menneskene lenge har klart å finne fram til slike aktiviteter også uten skolering gjennom fjernsyn.

  • Likevel er de fleste foreldre bevisst hva de lar sine barn se. Det kan være en enkel løsning å be dem bruke av-knappen enda flittigere, men det besvarer ikke spørsmålet om fjernsynsselskapenes ansvar når de bevisst retter seriene mot et ungt publikum. «Hotel Cæsar» har siden starten bevisst utviklet seg mot å bli en ungdomsserie, og det skyldes ikke bare at unge skuespillere er billigere.
  • Når Kåre Valebrokk i TV2 forteller at han har bedt «Hotel Cæsar»-produsentene droppe de sterkeste scenene fordi de ikke egner seg for barn, viser det at han er enig i problemstillingen. Da diskuterer vi ikke om det bør finnes en grense, bare hvor den skal gå. Men det viser også at han ønsker nettopp å rette serien mot barn. Og «Hotel Cæsar» er i beste fall et eksempel på en serie uten andre budskap enn de annonsørene betaler for å få på skjermen. Det egner seg ikke for barn.
  • Virkelighets-tv som «Big Brother» og «Robinsonekspedisjonen» er riktignok tv, men de er slett ikke virkelighet. Det er kontrollerte og regisserte rollespilleker som i beste fall bør være tidtrøyte etter barns leggetid. Myndige mennesker må få velge seg en usunn diett, også mentalt. Men barn bør skjermes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer