Drittvarmt for fangene på Åna

ÅNA KRETSFENGSEL (Dagbladet): Det gjærer på Jæren. Nå skal nemlig kumøkk putre og produsere varme til fangene ved Åna kretsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et banebrytende og miljøvennlig prosjekt, skryter gardsbestyrer Toralf Rugland ved anstalten.

Fengselet på Jæren er først i Norge med å satse på bioenergi som oppvarming. Rugland garanterer at fangene skal slippe å sitte på sine celler og holde for nesa.

- Nei, dette blir helt luktfritt. Jeg har sjøl stukket fingeren ned i biomassen, og det luktet ikke skitt! hevder Rugland.

3000 kubikk gjødsel

Ved siden av å være et fengsel, driver Åna også den største garden på Jæren med 250 storfe og en del griser. Dyra produserer 3000 kubikk gjødsel i året. I tillegg vil Åna ta imot en like stor mengde gjødsel fra nabobønder.

- Alt skal lagres i tanker, og energien tar vi ut som en tredjedel strøm og to tredjedeler varmt vann. Vannet skal varme opp anstalten, totalt vil verket produsere rundt en million kilowatt, sier Rugland.

Byggestart er like rundt hjørnet, etter at lokalpolitikerne har støttet satsingen med en million kroner.

Billig i drift

Rugland er opptatt av at kumøkkenergien vil gi gevinster på flere felter:

- Når gassen skal tas ut, må kumøkka oppvarmes i 11 dager. Ugressfrø og sykdomsframkallende bakterier blir effektivt drept. Lukta fjernes også, og ingen vil merke stort når vi etterpå sprer gjødsla på jordene. Behovet for sprøytemidler og forurensningen reduseres, sier Rugland, som håper at andre store gardsbruk trekker lærdom av satsingen i fengselet.

- Kraftverket krever mye gjødsel, men investeringen blir ikke på mer enn knappe seks millioner kroner. Etterpå putrer og går det mest av seg sjøl, driftsutgiftene blir bare 60000 kroner årlig. Det er billig og rein energi, konstaterer Rugland.

<B>MØKKAENERGI:</B> Åna kretsfengsel bygger det første biogassverket i Norge, cellene skal varmes opp av kumøkk. - Men det blir helt luktfritt, garanterer gardsbestyrer Toralf Rugland i fengselet.