Drive-in dopsjappe for tyskerne

Snart kan tyskere nær den nederlandske grensa sette seg i bilen og handle dop fra en «drive-in» coffeeshop på nederlandsk side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bystyret i nederlandske Venlo har godkjent planer for såkalte coffeeshops utenfor byen og nær tyskegrensa. Grunnen: Holde tyske narkoturister unna byen.

I Nederland er en «coffeeshop» ingen vanlig kafé, men et sted man også kan kjøpe hasj og marihuana enten for å ta med eller røyke på stedet. Det er ikke tillatt i Nederland å omsette narkotika, men myndighetene godtar likevel at salg av små kvanta lette stoffer foregår i ordnede former.

Tusenvis hver dag

Med Europas åpne grenser frister den liberale nederlandske narkopolitikken turister fra nabolandene. Venlo ligger to kilometer fra grensa, og innen kjøredistanse bor fem millioner tyskere. De senere år har tusenvis krysset grensen daglig, og stadig flere gjør det.

Venlo ser ikke særlig vennlig på denne typen grensehandel, og vil flytte ut alle som ikke har annet ærend i byen.

Planlegger og talsmann for prosjektet, Elke Haanraadts, innrømmer at tiltaket skal holde utenlandske turister borte fra byen.

- Jeg tror tyskerne som kommer spesielt for de fem grammene vil tjene på det. Det er enklere for dem å kjøpe langs veien og så reise tilbake til Tyskland igjen, sier hun.

Frykt

Planene for narkoutsalgene utenfor byen ble vedtatt onsdag kveld, og coffeshoppene ventes å være på plass etter nyttår.

Tyskland har skjerpet sin narkopolitikk, og der ser myndighetene ikke blidt på narkoliberalismen i Nederland. De beskylder Nederland for å påføre Tyskland et større narkotikaproblem.

Men narkoturismen er også en utfordring for nederlenderne. Strømmen av hasj- og marihuanahandlende tyskere har gjort Venlo til et lite paradis for ulovlig handel, og lokalbefolkningen klager over at narko-pusherne skaper et vemmelig klima i byen.

- Vi får brev fra folk som har fått nok av frykten som ligger i lufta, og av folk som bare henger rundt husene deres og lager bråk, sier Haanraadts.

(NTB)