BOMSIKKER: Høyre-leder Erna Solberg synes det er uproblematisk at Høyres stortingsrepresentant Øivind Halleraker har sittet i det hun kaller en felleseuropeisk interesseorganisasjon for bomselskaper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BOMSIKKER: Høyre-leder Erna Solberg synes det er uproblematisk at Høyres stortingsrepresentant Øivind Halleraker har sittet i det hun kaller en felleseuropeisk interesseorganisasjon for bomselskaper. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Driver ikke bompenge-lobby, mener Høyre-Erna. Men organisasjonen står i EUs lobbyregister

I dag trakk Øyvind Halleraker (H) seg fra stortingskomité etter bompengebråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): VG avslørte torsdag i forrige uke at Høyres samferdselspolitiske talsmann Øyvind Halleraker i flere år har mottatt skjulte honorarer for ulike verv i bompengebransjens lobbyorganisasjon i Europa, ASECAP.

Verken vervet eller honorarene var oppgitt til Stortingets register for representantenes verv og økonomiske interesser, slik stortingsreglementet krever.

I ettermiddag trakk Halleraker seg fra Transport- og kommunikasjonskomiteen for å fjerne tvil rundt sin habilitet.

- Dine ord
Høyre-leder Erna Solberg har tidligere innrømmet å ha visst om Hallerakers verv, men har hevdet ikke å ha visst om honorarene.

Solberg har overfor VG heller ikke villet gå med på at ASECAP driver lobbyvirksomhet på vegne av bomselskapene.

- Det er dine ord. Dette er en felleseuropeisk interesseorganisasjon for bomselskaper. Her deltar Norvegfinans, som er en sammenslutning av norske bomselskaper som eies av det offentlige. Det synes jeg er uproblematisk at Halleraker er engasjert i, sa Solberg til VG i forrige uke.

Står oppført i lobbyregister Nå kan imidlertid Dagbladet fortelle at ASECAP står oppført i EUs lobbyregister. To representanter fra ASECAP, generalsekretær Kallistratos Dionelis og politisk rådgiver Stéphane Verwilghen, er akkreditert til Europaparlamentet

I registeret står ASECAP oppført i seksjonen for «In-house lobbyists and trade/professional associations», i underkategorien for «Trade, business & professional associations».

ASECAP oppgir videre at at organisasjonens formål er å promotere bompenger som det mest effektive verktøyet til å finansiere konstruksjon, drift og vedlikehold av motorveier og annen større vei-infrastruktur.

«De aller fleste interesseorganisasjoner som opererer på et europeisk plan er registrert i dette registeret. Slik jeg har forstått det er ASECAP en interesseorganisasjon som ivaretar sine medlemmers interesser overfor EU ved å bidra med kunnskap om bompengesystemer. Dette gjør de på vegne av blant annet norske offentlig eide bompengeselskaper», skriver Erna Solberg via sin pressesjef Haakon Dagestad.

Har beklaget
Onsdag, før Hallerakker midlertidig trakk seg som Høyres samferdselspolitiske talsmann, la han fram Høyres transportplan, partiets alternativ til Nasjonal transportplan

Halleraker har lenge ivret for at nye veier og jernbanestrekninger skal bli til gjennom såkalt offentlig-privat samarbeid (OPS), hvor private selskaper både bygger og finansierer etter avtale med staten.

I Høyres transportplan blinket partiet ut 17 vei- og jernbaneprosjekter som skal organiseres og finansieres som OPS.

Halleraker har beklaget uføret han har stelt i stand.

- Jeg har alltid vært opptatt av å opptre ryddig overfor partiet og velgerne som har gitt meg tillit. Jeg har arbeidet samvittighetsfullt i tråd med dette. I forbindelse med mitt verv i Asecap og min kones næringsinteresser har jeg likevel trådt feil. Dette beklager jeg, sa han til VG da han midlertidig trakk seg som Høyres samferdselspolitiske talsmann torsdag.