Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Driver kristen skole

På 80-tallet trosset hun FNs boikott og dro til Sør-Afrika for å synge. Hun synes fortsatt det er uforståelig at Nelson Mandela fikk fredspris. I dag driver Solveig Friis Larsen (44) og ektemannen Finn Henrik en statsstøttet kristen privatskole med ACE-pedagogikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Det ville vært fryktelig om svarte og hvite begynte å gifte seg med hverandre.»
  • «Jeg har ikke sett noen undertrykking. Tvert imot møtte jeg glade svarte.»
  • «Mandela er en morder.»

Det uttalte den kristne plateartisten Solveig Friis Larsen til Vårt Land i 1984 og i 1990 etter å ha vært i Sør-Afrika. Ektemannen, pastor Finn Henrik Friis Larsen, støttet konas turné til rasiststaten.

Slik endte hun på FNs svarteliste, som en av svært få norske artister. Og i motsetning til de fleste andre artister, beklaget hun det aldri.

- Var fredelig

- Slik det var da, var det en fredelig ordning; det var fred i Sør-Afrika. Det var en ordning som kunne kontrolleres. Nå er det mye mer kriminalitet, sier Friis Larsen, som understreker at hun syntes apartheidstyret var urettferdig. I dag er de to pinsevennene lærer og styreleder ved privatskolen Regnbuen på Lørenskog.

Den statsstøttede skolen bruker den omstridte ACE-pedagogikken, som kjennetegnes ved at kristendommen gjennomsyrer all undervisning.

ACE-læreheftene er blitt beskyldt for å være indoktrinerende og kvinnediskriminerende. Hefter som beskriver «negere» som ble kristne takket være slavehandelen, og mødre som slår barna sine, har skapt debatt.

Ekteparet Friis Larsen tar kritikken med stor ro, og advarer i stedet mot å la «djevelen» påvirke barna 25 til 30 timer i uka i den offentlige skolen.

De synes ikke uttalelsene i fortida er problematiske. - Under apartheid var det ulovlig for svarte og hvite å gifte seg. Det jeg mente var at hvis de begynte å gifte seg med hverandre og det ikke var likestilling ennå, så ville det være fryktelig fordi krigen kunne fortsette i hjemmet. De måtte få likeverd før de begynte å stifte familie, sier Solveig Friis Larsen i dag.

- Forherliger

- Nå vil man nok kunne si at det var minst like mye sanksjonene som var årsaken til lidelsen folk var utsatt for. Vi tror verken på undertrykkelse av rase eller kjønn, men i dag neglisjerer man hvordan Sør-Afrika er. Nå forherliger man Yassir Arafat i Midtøsten akkurat som man gjorde med Mandela i Sør-Afrika, sier Finn Henrik Friis Larsen. På spørsmål om hvordan de ser på at Mandela fikk fredsprisen, svarer Solveig følgende: - Forstå det den som forstå det vil! Da ekteparet vendte tilbake til Norge etter flere år i USA, reagerte de på det røffe skolemiljøet i den offentlige norske skolen, og på de stadige spørsmålene fra barna sine.

- For eksempel hadde datteren min lært en pakistansk bønn en dag. Det er ikke noe farlig at hun lærte den, men jeg reagerte på at kristendommen ikke blir framstilt som sannere enn de andre religionene, sier Solveig Friis Larsen.

Dermed startet de egen skole. De mener at de ikke tvinger på barna sine egne meninger - de bare forteller om dem.

FÅR STATSSTØTTE: Solveig og Finn Henrik Friis Larsen skapte debatt også på 1980-tallet. Da dreide det seg om apartheid. Nå er det privatskoler de kjemper for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!