- Driver skolen på sparebluss

Med bil tar det bare et kvarter fra Stortinget til Mortensrud skole. Men rektor Sigrun B. Skranes synes likevel veien fra løfter og penger på Stortinget til nye lærebøker på Mortensrud kan bli lang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er mulig politikerne mener å satse på skolen, men hvordan kommer pengene hit? spør Skranes.

Hun har 40 års fartstid i grunnskolen, og er avventende til alle løftene om å satse på skolen. Skolehverdagen på Mortensrud forteller henne at det er nok av oppgaver å ta fatt i.

Eldgamle datamaskiner

- Vi kjører med et minimum til læremidler, lærebøker og ekskursjoner. For eksempel har vi veldig lite å kjøpe datamaskiner for. Mange av maskinene er så gamle at de nesten ikke er brukbare, sier rektoren.

Hun håper at stortingspolitikernes løfter om å satse på skolen også vil gi utslag for skolene i hennes kommune.

- Iblant gjør jeg meg tanker om at det bør være øremerkede midler til skolene, men det er det jo mye motstand mot. Jeg er ikke sikker på at alt som var ment å komme til skolen kommer hit, sier Skranes.

Men hun mener likevel at det er mye å glede seg over. Skranes er fornøyd med løftet i lønna til lærerne og ikke minst ny og etterlengtet gymsal til de 400 elevene. Og det er kommet penger til skolebygg og vedlikehold, understreker hun.

Ikke råd til tur

- Men det er til den daglige driften ved den enkelte skole at ressursene er knappe. Her har jeg ikke sett den samme satsingen på skolen. I 2001 har vi et usedvanlig stramt budsjett. Vi har ikke råd til å ta bussen til byen for å gå på museum, for elevene skal jo ikke betale, sier hun.

17. mai måtte de likevel ut med en egenandel på ti kroner for å komme seg ned til barnetoget.

- Grip løftene

Norsk Lærerlags leder Helga Hjetland tror heller ikke på store omveltninger i skolen etter høstens valgkamp.

- Livet har lært meg noe om skepsis til valgløfter. Vi har sett at politikere har lovet å gjøre noe med både inneklima og å styrke etterutdanning av lærere, men det blir ikke realisert fordi kommunene har for dårlig økonomi eller fordi de bruker pengene til andre ting, sier Hjetland.

Hun håper at foreldre griper tak i valgløftene, stiller opp på valgmøter og krever at lokalpolitikerne følger opp det politikerne sentralt har sagt.

- Når skolen er en av få områder uten øremerkede midler, taper den kampen mot eldre og helse, sier hun.

VENTER PÅ PENGER: Rektor Sigrun B. Skranes håper at løftene fra Stortinget kan gi mer penger til undervisning, lærebøker og utflukter for elevene. I dag strekker ikke pengene til på Mortensrud skole.