Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dro Europa rundt på rømmen

Haidar Hussain (23) forklarte at han var i Spania, Frankrike, Tyskland, Danmark og Sverige mens han var på rømmen etter Torshov-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): * Har du tips om denne saken Dagbladet kan ha nytte av? Tips oss på 2400@dagbladet.no. SMS/MMS til 2400 eller telefon 24 00 00 00.

Han har brukt retten til å tie i 87 uker siden drapet på Anne Marit Søgård (41) på Torshov 25. juni 2006.

Men i dag valgte Haidar Hussain (23) å snakke for første gang siden hendelsen. Sammen med medtiltalte Ali Ayaz Shafa (21) og Mahmood Khan (21) nektet han straffskyld for overlagt drap på Søgård.

- Det var aldri meningen å skyte henne. Jeg hadde med meg pistol bare for å skremme. Tanken at jeg planla å drepe henne, er helt absurd, sa Hussain i Oslo tingrett i dag.


God hukommelse 

23-åringen forklarte seg ryddig og detaljert om hendelsen for over et halvannet år siden. Han har vanskelig for å tidfeste detaljer, men har for øvrig god hukommelse om hva som skjedde, hvem som var med, og hvor ting skjedde.

Rettssaken er avslutta for i dag. Hussain vil forklare seg videre i morra.

Han sa at han aldri klandret Anne Marit Søgård (41) for å ha satt en heroinsprøyte på hans tidligere kjæreste Tanja Petrusson (20) en uke før drapet - det politiet mener er hevngrunnen til drapet.

STORSTILT JAKT: Store politistyrker jaktet på gjerningspersonene etter skyteepisoden på Torshov 26. juni 2006. Foto: HANS ARNE VEDLOG
STORSTILT JAKT: Store politistyrker jaktet på gjerningspersonene etter skyteepisoden på Torshov 26. juni 2006. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Hun ønsket å ta den sprøyta av egen vilje. Jeg var imot det, men fikk ikke stoppet det. Det dødsfallet har vist seg å få katastrofale følger for meg, sa Hussain.

Han forklarte videre at en navngitt person ønsket å møte ham i Anne Marits leilighet dagen som viste seg å bli drapsdagen.

- Jeg fikk høre at en «John» var ute etter meg, men jeg tok med meg Ali opp fordi jeg var redd, sa han.


- Ble truet 

Da de kom opp i leiligheten, var det ifølge tiltalte tre personer til stede i tillegg til Hussain og medtiltalte Ali Ayaz Shafa (21).

- De truet meg, og jeg valgte å dra opp pistolen og tok ladegrep. Jeg ville roe ned situasjonen. Men den ble ikke rolig. Vi bestemte oss for å stikke, men da merket jeg at det stakk i låret, og at buksa mi var revet opp, sa han, og innrømmet samtidig at han var utstyrt med pistol med magasin.

Han forklarte videre at han valgte å avfyre et skudd mot personene bak ham på vei ut. Det traff Anne Marit.

- Det var så mye skriking og så kaotisk at jeg bare skjøt videre. Jeg siktet ikke på noe. Alt var over på to-tre sekunder. Shafa skjøt også, hevdet han.

Tilbake i leiligheten lå Anne Marit Søgård og John Hongslo (49), henholdsvis drept og livstruende skadd.

- Vi bare løp fra stedet. Da møtte vi Mahmood Khan. Han har ingenting med denne saken å gjøre, sa 23-åringen.

Politiet mener på sin side at Khan holdt vakt utenfor leiligheten mens skuddene falt.

Hussain forklarte at han dumpet våpenet bak et skur i Motzfeldts gate på Grønland på vei til et skjulested på Ullevål, en leilighet han beskriver som en «partyleilighet» han hadde tilgang til.


Rømte

I dagene etter drapet misbrukte han flere narkotiske stoffer for å roe seg ned, forklarte han. Han og Shafa valgte etter hvert å rømme landet.

- Jeg valgte å rømme til utlandet. Jeg hadde panikk og var veldig redd for meg selv og de rundt meg. Jeg rømte for at de skulle slippe hevnangrep. Vi var i land som Spania, Frankrike, Tyskland, Danmark og Sverige, fortalte han.

Aktor, statsadvokat Berit Johannessen, sa i sitt innledningsforedrag at Hussain skal ha mottatt en ukjent pengesum i Spania.

Etter cirka to uker valgte han å melde seg for politiet sammen med sin forsvarer. Inntil i dag har han altså brukt sin rett til ikke å forklare seg.

- Jeg tok endelig til fornuft. Jeg ønsket å forklare meg, men politiet hadde ikke tid da jeg meldte meg. Dagen etter dro forsvareren min på ferie. I mellomtida så jeg hvordan politiet bare var subjektive i media om saken. Derfor mista jeg troen på politiet og syntes det var feil å forklare meg om en sak de allerede hadde valgt standpunkt i, sa Hussain.

Han nekter straffskyld for overlagt drap eller drapsforsøk, men erkjenner at han bar pistol ved to anledninger.- Fordel å snakke

Dette var også første gang statsadvokat Berit Johannessen hørte noe som helst av Hussains side av saken.

- Vi hører hva han sier og mener. Vi er av en annen oppfatning. Den videre bevisføringen vil fortelle oss om vårt standpunkt vil bli endra på noe måte, sier Johannessen til Dagbladet.no.

Hun mener det er en fordel for han og hans sak at han nå velger å forklare seg.

- Men vi vil samtidig ta opp hvorfor han ikke valgte å snakke tidligere. Det får bli opp til retten å vurdere hans troverdighet til slutt, sier statsadvokaten.

- Ble bedt om å møte opp

Hussains forsvarer, Marius O. Dietrichson, sier 23-åringen er glad for at han startet sin forklaring i går.

- Han var ikke på åstedet for å drepe noen. Han var der fordi han ble bedt om det. De i leiligheten ønsket å konfrontere ham om at han hadde snakket med politiet, noe som førte til at Søgård ble siktet for drap. Dessverre utskalerte møtet seg slik som det ble. Min klient mener han handlet i nødverge, sier Dietrichson til Dagbladet.no.

Forsvareren mener på sin side at den videre bevisføringen vil understreke Hussains forklaring om at dette ikke var planlagt eller hevn, slik det står i tiltalen.

HAR HOLDT MUNN I 87 UKER: Først i dag har Haidar Hussain (23) snakket om drapet på Torshov. - Jeg tok endelig til fornuft, sa han i retten i dag.
MEDTILTALT: Haidar Hussains venn Ali Ayaz Shafa (21) løsnet også skudd, ifølge kameraten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media