Dro for barnas skyld

Katharina Søderholm valgte å reise fra Bagdad fordi datteren var redd for henne. Alle de andre norske levende skjoldene er igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katharina Søderholm fikk stor oppmerksomhet i den internasjonale pressen da hun valgte å forlate sine to barn i Norge og reise til Bagdad som levende skjold. Tyrkiske medier viet helsider til henne og spurte hvem som ville bombe en slik engel. Men i går forlot Katharina de andre fredsaktivistene og ble med konvoien av levende skjold som hadde fått nok ut av Bagdad. Aktivistene er nå i Amman i Jordan.

- Jeg ble nødt til det, og det smerter meg stort, sier Søderholm til Dagbladet.no.

- Jeg hadde lyst til å bli, men jeg har små barn hjemme og måtte oppføre meg litt voksent, sier hun.

Akkurat nå sitter Søderholm i den jordanske hovedstaden Amman og arbeider videre for de levende skjoldene som fortsatt er i Bagdad. Til tross for advarsler om at hun kunne få problemer med å forlate Irak, hadde hun ingen problemer ved grensa. Hun forteller også at hun var den eneste av de norske skjoldene som reiste hjem i går.

- Mange av skjoldene forteller at de frykter for å bli utnyttet av regimet i Bagdad, og at de skal tvinges til å verne militære installasjoner. Hvordan oppfattet du det?

- Vi var forberedt på å bli utnyttet. Vi skulle jo selvfølgelig ønske at undrenes tid ikke var forbi, og at vi fikk beskytte det vi ville, men sånn er det jo ikke. Det er et grusomt regime i Bagdad, og Saddam Hussein undertrykker jo sitt eget folk, så det ville jo vært litt for mye å håpe på at vi skulle bli behandlet kjemepfint hele tiden.

Ultimatum

Søderholm var på møtet i Bagdad i går, hvor lederen for den frivillige irakiske organisasjonen for fred og solidaritet, Abdul Hashimi, ga de levende skjoldene et ultimatum. Hashimi skal ha sagt til fredsaktivistene at valget sto mellom å verne strategiske installasjoner eller å reise hjem.

- Det er de utfordringene vi møter i en totalitær politistat som Irak, sier Søderholm. Hun mener ultimatumet ikke var så klart som media skal ha det til.

- Det ble ikke sagt direkte, men det ble oppfattet sånn fra andre i gruppen. I tillegg er ikke myndighetene like samarbeidsvillige som tidligere.

De fleste aktivistene hadde sett for seg en tilværelse som skjold i humanitære bygninger som sykehus og barnehjem, og valgte å dra hjem da de skjønte at de ikke fikk muligheten til det. De fleste av aktivistene som reiste hjem, ønsket ikke å verne reelle, strategiske bombemål.

Datteren redd

- De fleste har vel sine grunner for å reise, men vi jobber for å beskytte humanitære bygg, sier Søderholm. Hun forteller at hun ikke oppfatter situasjonen som spesielt truende, men ble nødt til å reise hjem på grunn av familien.

- Datteren min på elleve år har vært veldig redd for meg, så jeg måtte komme meg ut, sier hun.

- Så lenge hun syntes det var greit, var det ok for meg å være der.

- Er sikkerhetsrisikoen stor?

- Jeg vurderer det ikke sånn. Uten barn ville jeg blitt igjen. Men det er klart det er en risiko. Alle som reiser er jo klar over den. Vi er der for å støtte det irakiske folket, sier Søderholm. Selv ville hun for eksempel ikke tatt med datteren sin som levende skjold.

Tror på ikke-vold

Søderholm forteller at hun reiste på grunn av sin personlige overbevisning om at det nytter å gjøre noe uten å ty til vold. Hvis USA skulle gå til krig mot Irak, tror hun det vil få alvorlige ringvirkninger for verdenssamfunnet.

- Hvis USA går til krig, tror jeg det vil spre seg til hele Midtøsten og så videre til resten av verden. USA kan vinne slaget om Irak, men ikke krigen. Jeg mener det er viktig å gjøre noe, og mitt mål var å bidra. Sånn jeg ser det, finnes det to supermakter i verden: USA og verdensopinionen. Vi prøver å påvirke opinionen. Vi har gjort det vi kunne, sier hun.

Jobber fra Amman

Søderholm har ikke bestemt seg for når hun skal dra hjem til Norge. Familien er litt roligere nå som hun ikke lenger befinner seg i Bagdad.

- Jeg prøver å gjøre noe fornuftig for Human Shield Action her nede i Amman. Jeg blir her i hvert fall i noen dager til, sier hun.

- Er du lettet over å være borte fra risikoområdet?

- Jeg oppfattet det ikke som spesielt truende, men jeg skjønner jo at folk hjemme ser det på den måten, sier Søderholm til Dagbladet.no.

ER I JORDAN:</B> Katharina Søderholm befinner seg i sikkerhet i Jordan. De andre nordmennene er fremdeles i Irak.