Dro fra Polen med uforrettet sak

Rice på rakettferd i Øst-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I disse dager reiser USAs utenriksminister Condoleezza Rice personlig rundt for å dra i land avtalene om et amerikansk rakettskjold i Øst-Europa. 


Fra møtet med Polens utenriksminister måtte hun imidlertid reise videre uten noen avtale i boks, skriver CNN.

- At utenriksministeren er her, beviser at at kommer til å fortsette forhandlingene, sier talsmann for utenriksdepartementet, Sean McCormack.

Rakettskjoldplanene i Øst-Europa innebærer blant annet at det plasseres et radarsystem i Tsjekkia, og i utgangspunktet 10 avskjæringsraketter i Polen.

Målet er å beskytte seg mot rakettangrep fra for eksempel Iran.

- Dette er et viktig tema for Polen, et viktig tema for USA, og et viktig tema for NATO, sier talsmann McCormack.

Ingen enighet i Polen til tross, det er fortsatt mulig at Rice legger nok en tur til landet, etter først å ha besøkt Tsjekkia, Bulgaria og Georgia.

I dag er utenriksministeren i Praha, for å signere en avtale med tsjekkiske myndigheter.

PÅ RAKETTFERD: USAs utenriksminister, Condoleezza Rice, reiser for tida rundt i Øst-Europa for å spikre amerikanernes rakettskjoldplaner. Foto: AFP
PÅ RAKETTFERD: USAs utenriksminister, Condoleezza Rice, reiser for tida rundt i Øst-Europa for å spikre amerikanernes rakettskjoldplaner. Foto: AFP Vis mer

Myndighetene i landet har godtatt radarplanene, til tross for kraftige protester, men fortsatt gjenstår den tsjekkiske nasjonalforsamlingens godkjenning av avtalen. Dermed er  enigheten med tsjekkerne fortsatt høyst usikker.

Russland har aktivt motsatt seg USAs planer, og hevder raketter i Øst-Europa truer deres egen sikkerhet.

Dro fra Polen med uforrettet sak
BASTANT: Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski.