DREPT: En polsk mann i 50-åra ble natt til lørdag drept av en latvisk kollega i 30-åra på et julebord på Holmenkollen i Oslo. Foranledningen for drapet framstår fortsatt som et mysterium. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DREPT: En polsk mann i 50-åra ble natt til lørdag drept av en latvisk kollega i 30-åra på et julebord på Holmenkollen i Oslo. Foranledningen for drapet framstår fortsatt som et mysterium. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Julebordsdrapet:

- Dro fram arbeidskniv fra beltet og drepte kollega

Flere ble vitner til drapet på julebord i Holmenkollen i helga. Latvisk mann i 30-åra erkjenner at han er gjerningsmann.

En polsk mann i 50-åra ble natt til lørdag knivdrept på et julebord i Holmenkollen i Oslo.

En latvisk mann i 30-åra er pågrepet og siktet for drapet. Han erkjenner at det var han som knivstakk den eldre mannen på julebordet. Begge to jobbet i et bemanningsselskap som leverer til byggebransjen.

Et titall personer var til stede da drapet skjedde innendørs på julebordet i en lavvo på «Lille Gratishaugen» ved det nasjonale hoppanlegget på Oslo vest.

- Hadde arbeidskniv i beltet

Ifølge Dagbladets opplysninger skal flere personer ha vært vitne til selve drapshandlingen inne i lavvoen. Ifølge vitner på åstedet skal stemningen ha framstått normal bare øyeblikk før drapet. Flere vitner skal ikke ha oppfattet at de to mennene hadde en krangel eller konflikt natt til i går.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal den drapssiktede, som er snekker, ha gått med en arbeidskniv i beltet. Han skal ha tatt opp kniven, drept offeret ved å stikke ham i øvre del av kroppen og lagt kniven tilbake i beltet.

Politiet fikk melding om hendelsen 02.29 natt til lørdag, og kort tid etterpå, da mannen ble pågrepet på stedet - beslagla politiet kniven de mener er drapsvåpenet.

Erkjenner knivstikking

Mellom 70 og 80 ansatte deltok på festen, og drapet på kollegaen skal ha skjedd da selve festen var over.

POLITIET: Seksjonsleder ved voldsavsnittet, Anne Alræk Solem, sier at den drepte og den siktede var på samme sosiale sammenkomst i Holmenkollen i går. Reporter: Øystein Andersen. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Mannen i 30-åra fra Latvia har erkjent at det var han som knivstakk drapsofferet, men politiet har ennå ikke full oversikt over hele hendelsesforløpet.

Den drapssiktedes forsvarer, John Christian Elden, sier at hans klient ennå ikke har vurdert spørsmålet om straffskyld.

- Vi har anmodet om at politiet avhører folk som var til stede for å få avklart de faktiske forhold og bakgrunnen for knivbruken. Når det er klarlagt nærmere er det mulig å vurdere spørsmålet om straffskyld, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Har selv skader

Mannen har sittet i lange avhør med politiet gjennom helga. Mandag vil han bli framstilt for varetektsfengsling, som han har samtykket til.

- Foreløpig er det for tidlig for politiet å spørre og siktede å svare om straffskyld. Han erkjenner å være gjerningsmann, men mye gjenstår. Derfor har han samtykket i fengsling av hensyn til etterforskningen.

Den latviske mannen i 30-åra er bosatt på Hamar, og er en kjenning av politiet. Han ble dømt til 21 dager fengsel for knivtrusler i fjor.

I avhør har det ennå ikke kommet fram hva som har vært bakgrunn for saken og hvorfor han skal ha tatt fram en kniv på julebordet. Den siktede mannen har selv skader, og strever selv med å forklare hva som har skjedd i avhør.

Det vil være en sentral del av den videre etterforskningen, og mannen har fått legetilsyn på skadene.

- Han har fått legetilsyn på egne skader, og de er dokumentert av politiet. Det er en naturlig del av etterforskningen å komme til bunns i hvem som har påført ham skadene og når i hendelsesforløpet, sier Elden.

Flere avhør

Anne Solem, seksjonsleder ved voldsavsnittet i Oslo-politiet, sier at politiet fortsatt er i en tidlig fase av etterforskningen. Flere ansatte er allerede avhørt om drapet.

DRAP I HOLMENKOLLEN I NATT: Ole Kristian Sørland arrangementssjef i Skiforeningen opplyser at lavvoen, hvor drapet skjedde, var leid ut i går. Reporter: Øystein Andersen. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Siktede har sittet i avhør til utpå kvelden lørdag. Han har forklart seg om det han mener er hans rolle i saken, sier Solem.

Solem ville søndag ikke kommentere foranledningen til drapet.

- Det er for tidlig å kommentere på dette tidspunktet i etterforskningen. Det er fortsatt momenter som skal undersøkes ytterligere og flere vitner som skal avhøres. Vi skal følge opp med flere avhør av vitner på stedet. Vi skal også avhøre venner og bekjente av drapsofferet og den siktede, sier Solem.