Dro på utflukt med rutefly

Flykapteinen fra Bærum ville vise de japanske turistene Nord-Norge fra lufta. Så han dro ut på en ellevill sightseeing-tur i en Boeing MD-80 med plass til 172 passasjerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De japanske passasjerene og den svenske styrmannen fikk nærkontakt med naturen i Nord-Norge. På det laveste var det 45,08 meter lange flyet bare 264 meter over bakken, skriver Asker og Bærums Budstikke. Høydealarmen ble utløst flere ganger på den minneverdige turen, som skjedde sommeren 1999.

Guidet tur

Kapteinen skulle ta flyet opp i 16 000 fots høyde, ifølge flygeplanen. Men den naturglade bærumsmannen ville heller fly utover Altafjorden, og la seg først på 3000 fot. Blant annet tok han turen gjennom et trangt pass nord for Lyngsalpene.

Minimumshøyden på flykartet var angitt til 6 000 fot mellom Alta og Tromsø.

Begeistrede passasjerer fikk en flott tur, og kapteinen fortalte hva de kunne se til høyre og venstre. På vei innover Lyngsfjorden var skydekket så lavt at det ødela utsikten. Dermed gikk de ned til 1500 fot. Flyet, som veier rundt 65 tonn, fortsatte under skydekket helt fram til Tromsø. Kontakten med flytårnet var brutt mesteparten av tiden, og kapteinen navigerte etter landskapet.

Ble sagt opp

Selv om passasjerene var overveldet, skal ikke entusiasmen ha vært fullt så stor verken hos SAS eller hos den svenske medflygeren som var med på turen. Styrmannen rapporterte kapteinen, som ble fratatt flysertifikatet sitt og for tida er sykmeldt, skriver Asker og Bærums Budstikke.

SAS valgte å si opp den ivrige guiden, men det vil ikke kapteinen finne seg i. Han har reist sak mot SAS, og Asker og Bærum herredsrett har nå avgjort at mannen ikke skal fratas stillingen sin før saken har vært prøvd i retten.

- Kapteinen har brutt sikkerhetsreglene. Saken skal opp for retten i slutten av mars, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS. Hun vil ikke si hvor mange passasjerer som var ombord under den spesielle turen.

- Jeg har ikke hørt om denne type sak tidligere. Nå vil jeg ikke si noe mer om dette, det ville være forhåndsprosedering, sier hun.

<B>LANGT NEDE: Ellevill kaptein er satt på bakken etter at han "surfet" Altafjorden med passasjerfly