Dro til Danmark etter drapene

KRISTIANSAND (Dagbladet): De drapssiktede kameratene Viggo Kristiansen (21) og Jan Helge Andersen (19) reiste til Danmark på ferie etter drapene på småjentene i Baneheia. Politiet mener at de der samkjørte sine forklaringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner forklaringene til en rekke vitner som sier at ingen av de to drapssiktede oppførte seg på en spesiell måte ukene etter drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Observert

Viggo Kristiansen, som i avhør i går fremdeles nektet ethvert kjennskap til drapene, jobbet som vanlig som søppelkjører. Han hentet til og med søpla til politiet i Kristiansand. Først etter at Kristiansen var pågrepet, ble etterforskerne klar over at 21-åringen hadde vært rett foran nesa på dem ved flere anledninger.

Lena og Stine Sofie ble drept fredag 19. mai. Viggo Kristiansen forklarer at han mekket på sykkelen drapskvelden. Deretter satt han barnevakt hos en slektning. Jan Helge Andersen har forklart at kniven som ble brukt, ble gjemt i en bunker de disponerte. Klærne tok de med seg hjem.

Under leteaksjonen ble begge de siktede observert i Baneheia. Det får Dagbladet bekreftet fra flere kilder.

Ingen vitner har forklart at de to siktede oppførte seg mistenkelig eller unormalt de påfølgende dagene. Jan Helge Andersen var i ferd med å avslutte yrkesutdannelsen på Tangen videregående skole, og Viggo Kristiansen jobbet som vanlig.

Jylland

En tid etter drapene dro de drapssiktede på ferie til Jylland for noen dager. Politiet mener at kameratene etter drapene ble enige om hva de skulle si til politiet dersom de ble innkalt til avhør.

Andersen begynte etter ferien som lærling ved Grim bakeri, men sluttet etter bare halvannen uke.

- Hovedinntrykket vi sitter igjen med er at de har oppført seg normalt etter drapene. De kunne vel ikke gjøre noe annet, kommenterer kriminalsjef Arne Pedersen.

Jan Helge Andersen har tilstått drapet på Stine Sofie. 19-åringen hevder Kristiansen voldtok begge jentene før han drepte Lena. Andersen påstår at han ble truet av kameraten til å drepe.

I et ni timer langt politiavhør i går benektet Kristiansen fremdeles at han var med på ugjerningene. Problemet til 21-åringen er at han ikke har alibi for drapskvelden. Dessuten er han av flere vitner observert i Baneheia rundt drapstidspunktet.

- Min klient har forsøkt å gi en så detaljert forklaring som mulig, men han har problemer med å huske alle detaljer, sier Kristiansens forsvarer, Tore H. Pettersen, som mener politiet ikke har grunnlag for å være sikre på at Kristiansen deltok i ugjerningene.

Jan Helge Andersen blir i dag avhørt for fjerde gang etter pågripelsen forrige uke.

NYTT AVHØR: 19-åringen på vei til Arendal kretsfengsel etter avhøret onsdag kveld.