Dro til fjells før coronasvar

Én person reiste på ferie til Hol kommune før vedkommende hadde mottatt svaret etter coronatesten. Nå har vedkommende og to andre personer fått påvist covid-19.

PASS PÅ: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog med klare beskjeder til hyttefolk under onsdagens pressekonferanse. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Kommuneoverlege Silje Koldal i Hol kommune oppfordrer vinterferieturister til å vente på prøvesvar før de reiser. Dette etter at en person testet seg før vedkommende reiste til Hol kommune, men ikke ventet på prøvesvaret, som viste seg å være positivt.

- Det var en turistfamilie som reiste opp hit i forbindelse med vinterferien før de hadde mottatt prøvesvaret. En av personenes prøvesvar viste seg å være positiv, og i ettertid har også de to andre i husstanden testet positivt for covid-19, sier Koldal til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har god kontroll. Vi tok grep tidlig, og de smittede er isolert. Vi forventer ikke spredning ut i lokalsamfunnet som følge av disse smittetilfellene.

KLEMMERÅD: I starten av februar åpnet regjeringen for at sykehjemsbeboere kunne klemme hverandre og noen få besøkende. Nå får andre eldre som er vaksinert, følge etter. Vis mer

Problematisk

Det var Hallingdølen som først omtalte saken. Overfor Dagbladet forteller Koldal at hun og kommunen ikke er kjempebegeistret over at det finnes eksempler på turister som ikke avventer prøvesvar før de reiser til Hol på ferie.

- Det er problematisk at man reise før man har fått prøvesvaret. Dette kan potensielt føre til at man forflytter smitte hit i ei tid hvor det er mye mer folk enn normalt i kommunen, sier Koldal og fortsetter:

- Slike tilfeller skaper usikkerhet særlig knyttet til smittespredning, men det utsetter også systemet for ekstra belastning.

Hun sier at potensielle problemstillinger kan true beredskapen i kommunen. Og dersom man reiser før prøvesvaret foreligger, og det viser seg at man har testet positivt, så må man gjennomføre isolasjonsperioden på hytta eller hotellet.

- Når man tester positivt, så kan man ikke reise ute på veien igjen ettersom det kan sette andre trafikanter i fare. Da sitter man litt låst i den situasjonen enten om det er på hotell eller hvor det skal være.

PRØVESVAR: En person reiste på vinterferie før vedkommende hadde mottatt prøvesvar. Her fra Geilolia skisenter i Hol kommune. Foto: Camilla Frølich / NTB
PRØVESVAR: En person reiste på vinterferie før vedkommende hadde mottatt prøvesvar. Her fra Geilolia skisenter i Hol kommune. Foto: Camilla Frølich / NTB Vis mer

Ber syke reise

Helsedirektør Bjørn Guldvog adresserte problemstillingen under onsdagens pressekonferanse.

- Dersom det er slik at du venter på testsvar før du har tenkt til å reise på ferie, så vent med å reise på hytta fram til du har fått svaret, sier Guldvog.

Han forteller at Helsedirektoratet har fått spørsmål om man kan være i karantene eller isolasjon på hytta. Guldvog sier at de anbefaler at man tar både karantenetida og isolasjonstida hjemme.

- Du kan bli syk og få behov for helsehjelp, og det kan også være at du skal teste deg på nytt. Vi ønsker ikke å unødig belaste helsetjenesten i hytteområdene, derfor er rådet at dersom du begynner å føle deg dårlig, så bør du dra hjem på en trygg måte, slik at du ikke kommer i kontakt med andre mennesker på reisen.

Tidligere har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i sine vinterferieråd oppfordret befolkningen til å unngå unødvendige reiser, men åpnet for at det likevel kan gjennomføres i vinterferien dersom man er særlig påpasselige med smittevern underveis og på feriestedet.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer