Dro til Sverige med pengene

Politiet mener deler av utbyttet og ransutstyr ble fraktet fra Stavanger til Göteborg etter dødsranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Pengene og utstyret skal ha blitt lastet over fra en Saab til en Peugeot. Der slutter alle spor.

Politiet har verken funnet utbyttet eller utstyr som ble brukt i ranet, men etterforskerne mener minst to av de siktede svenskene kan ha hatt befatning med begge deler.

Politiets kriminalteknikere skal ha funnet ut at bager og sekker, som trolig inneholdt penger og ransutstyr, er flyttet fra én bil til en annen i Göteborg.

Leide bil

Ransetterforskerne mener personer med tilknytning til den såkalte «Albanligaen» deltok i ranet. I alt fire svenske statsborgere av albansk opprinnelse er siktet i saken.

Klokka 01.49 dagen før ranet ble to av dem stoppet i fartskontroll i Stavanger. De kjørte da en Saab stasjonsvogn. Bilen var leid på en Statoil-stasjon i Göteborg.

Om morgenen etter ranet, 6. april, skal politiet i Göteborg ha fått tips om at noen av dødsranerne oppholdt seg i byen. Svensk politi startet umiddelbart en omfattende etterforskning. Noen timer seinere ble fire mann pågrepet.

Politiet mener alle på en eller annen måte kan knyttes til biler som ble brukt under flukten fra Stavanger.

Nekter skyld

Ifølge politiet kan både en Saab stasjonsvogn og en Peugeot 306 ha blitt brukt av noen av dødsranerne. En 27 år gammel svenske står som eier av Peugeoten, som svensk politi startet å spane på bare timer etter ranet.

Kriminalteknikerne mener bager og sekker ble lastet fra den leide Saaben til Peugeoten timer etter ranet.

Alle de fire siktede svenskene nekter straffskyld. Det er fortsatt ikke bestemt om de skal utleveres til Norge.

Dagbladets kilder i det kriminelle miljøet mener også at ransutbyttet ble fraktet til Sverige etter ranet, og at hvitvaskingen av flere titalls millioner er i gang i utlandet.

Bindeleddet

Politiet har grunn til å tro at en 24-åring, omtalt som «Eksjugoslaveren», er bindeleddet mellom norske og svenske kriminelle.

24-åringen er siktet i saken, men ingen vet hvor han befinner seg.

- Jeg har purret på politiet i Stavanger for å finne ut om han er siktet. Så langt har jeg ikke fått noe svar, sier advokat Tor Erling Staff, som representerer 24-åringen.

Jakt på «Mesterhjernen»

Politiet jakter også på den såkalte «Mesterhjernen» (28).

Jakten på ham utløste onsdagens gigantiske politiaksjon i Oslo.

28-åringen som også blir betegnet som et sjakkgeni, skal være knyttet til Stavanger med overvåkingskameraer. Politiet har så langt ikke klart å oppspore ham.

- Jeg har blitt informert om at min klient er siktet i saken, men kjenner ikke grunnlaget for siktelsen, sier 28-åringens forsvarer, Christine Hamborgstrøm til Dagbladet.

Reagerer på politiet

Hun opplyser at politiet ransaket 28-åringens leilighet onsdag, og at mannens samboer ble tatt inn til avhør.

- Hun ble tatt inn med et ammende barn, i noe jeg opplever nærmest som en uformell pågripelse. Jeg reagerer sterkt på politiets framgangsmåte, sier Hamborgstrøm.

RAZZIA: Væpnet politi slo til mot denne butikken onsdag ettermiddag. 28-åringen som driver den er kritisk til hvordan aksjonen ble gjennomført.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer