Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dro til USA for å kappe hodet av Martin (38)

Var ikke trygg for meksikanske leiemordere i Arizona.

MISTENKT: Crisantos Moroyoqui (36) (i midten) er siktet for det gruoppvekkende drapet i Arizona, mens medhjelperne Isai Aguilar Morales (22) og Jose David Castro Reyes (25) trolig klarte å flykte tilbake til Mexico.  Foto: POLITIET I ARIZONA / AP / SCANPIX
MISTENKT: Crisantos Moroyoqui (36) (i midten) er siktet for det gruoppvekkende drapet i Arizona, mens medhjelperne Isai Aguilar Morales (22) og Jose David Castro Reyes (25) trolig klarte å flykte tilbake til Mexico. Foto: POLITIET I ARIZONA / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikansk politi knytter nå det gruoppvekkende drapet på 38 år gamle Martin Alejandro Cota-Monroy i Arizona til et av narkokartellene i Mexico, skriver nyhetsbyrået AP.

Detaljene om det grenseoverskridende leiemordet ble kjent like før Barack Obama møtte Mexicos president i Det hvite hus for å diskutere blant annet kriminalitet.

Brutalt Cota-Monroy ble 10. oktober i fjor funnet i to deler i sin egen leilighet i Chandler, en forstad til delstatshovedstaden Phoenix. Hodet lå flere meter fra resten av liket, som var maltraktert av en rekke knivstikk og slag.

Ifølge politiet var drapet etter alt å dømme straffen for at 38-åringen hadde lurt til seg 180 kilo marihuana og en mindre mengde metamfetamin som tilhørte kartellet PEI-Estatales/El Chapo.

Cota-Monroy hadde i lengre tid drevet med smugling på oppdrag fra sin søsters elsker, kjent i kartellet som «El Jefe» - «Sjefen», og hadde fortalt at marihuanapartiet hadde blitt beslaglagt av grensepolitiet. Men tyveriet ble oppdaget og leiemordere sendt til den meksikansk-amerikanske grensebyen Nogales. Cota-Monroy klarte der å snakke seg ut av situasjonen ved å gi kartellet det som viste seg å være et hus han bare hadde lånt.

Det hjalp altså ikke at 38-åringen i mellomtida hadde kommet seg til Chandler, 265 kilometer og drøye tre timers kjøring fra grensa. Kartellet sendte minst tre menn for å bosette seg i nærheten, bli «venner» med ham - og ta livet av ham på en måte som skulle bli lagt merke til.

Urovekkende utvikling Én mann er siktet for drapet, mens tre andre navngitte meksikanere trolig klarte å rømme tilbake over grensa før etterforskerne kom på sporet av dem.

Å kappe hodet av sine fiender er velkjent i den meksikanske narkokrigen. Så seint som i januar i år ble de hodeløse likene av 15 unge menn dumpet utenfor et kjøpesenter i Acapulco.

Det skal imidlertid  være første gang de nådeløse bandene foretar seg noe slikt på amerikansk side av grensa. I 2009 ble imidlertid en gruppe meksikanske narkosmuglere tiltalt for drapene på ni personer i San Diego, hvorav to av ofrene ble oppløst i syre.

Nok en illustrasjon på voldsspiralen er det at et konkurrerende narkokartell, Beltran-Levya, i år skal ha planlagt å drepe de tre mistenkte i Cota-Monroy-saken, fordi narkotyven og hans bror hadde en sterkere tilknytning til denne banden.

Flere en 28 000 mennesker har blitt drept i narkokrigen i Mexico bare siden desembner 2006, da presidenten satte inn soldater mot kartellene også i områdene der de har sterkest fotfeste.

ÅSTED: Bakgården til leiligheten i Phoenix der Martin Alejandro Cota-Monroy ble funnet, med hodet flere meter fra kroppen. Foto: Ross D. Franklin / AP / SCANPIX
ÅSTED: Bakgården til leiligheten i Phoenix der Martin Alejandro Cota-Monroy ble funnet, med hodet flere meter fra kroppen. Foto: Ross D. Franklin / AP / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling