Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder til Dagbladet: Ropstad beredt til å overta

Drøftet KrFs veivalg med Høyre

Kjell Ingolf Ropstad er klar til å overta som KrF-leder, opplyser sentrale partikilder til Dagbladet. Selv har han vært i flere samtaler med Høyres pressesjef.

DRØFTET SITUASJONEN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer å ha drøftet situasjonen rundt KrFs veivalg med sentrale folk i Høyre, blant dem partiets pressesjef. Her med partileder Knut Arild Hareide.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DRØFTET SITUASJONEN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer å ha drøftet situasjonen rundt KrFs veivalg med sentrale folk i Høyre, blant dem partiets pressesjef. Her med partileder Knut Arild Hareide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrFs retningsvalg framsto til å begynne med som omforent og velregissert. Nå har prosessen utviklet seg til en tøff maktkamp med gjensidig mistenkeliggjøring.

Kilder på Hareides fløy sier Kjell Ingolf Ropstad har posisjonert seg som en utfordrer til partiledervervet gjennom flere kalkulerte medieutspill.

De mener å vite at han får god hjelp til strategi og kommunikasjon fra Høyre, som jo vil miste makten hvis Ropstad taper den interne kampen på landsmøtet 2. november.

- Brenner alle broer

Utad har KrF-nestlederen gjentatte ganger forsikret at det ikke pågår en lederdebatt i partiet. Men innad i partiet framstår bildet annerledes.

På rekordtid er Kjell Ingolf Ropstad etablert som den eneste reelle utfordreren til Knut Arild Hareide som KrF-leder.

- Hareide er ikke lenger en samlende leder. Det er tydelig at han setter alt inn på å vinne fram med sitt syn på landsmøtet. Han brenner alle broer til høyresiden, driver høyt spill og utviser dårlig lederskap, sier en sentral kilde på høyresiden i partiet til Dagbladet.

Beredt til å overta

Partikilden mener det ikke finnes andre aktuelle kandidater enn Ropstad til å overta som KrF-leder, dersom Hareides linje ikke fører fram.

- Det er bare ham, sier vedkommende.

SEILER OPP: Fra flere hold i partiet blir nestleder Kjell Ingolf Ropstad beskrevet som den eneste reelle utfordreren til Knut Arild Hareide.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SEILER OPP: Fra flere hold i partiet blir nestleder Kjell Ingolf Ropstad beskrevet som den eneste reelle utfordreren til Knut Arild Hareide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

En annen sentral kilde forteller at flere personer i kretsen rundt Ropstad i interne møter skal ha snakket om veien videre for partiet dersom Kjell Ingolf går av med seieren.

- Situasjonen ble beskrevet som et kappløp mellom to personer, sier kilden.

En tredje sentralt plassert partikilde bekrefter inntrykket av at en maktkamp er på trappene, og at Ropstad har posisjonert seg som Hareides eneste utfordrer.

- Hans Olav Syversen og Hans Fredrik Grøvan er blitt nevnt, men i realiteten er det bare Ropstad som er aktuell. Høyresiden innså at mange i partiet var redde for å miste Hareide. Derfor måtte en alternativ lederkandidat etableres, sier kilden.

Vedkommende mener i likhet med flere andre på Hareides fløy, at sentrale kommuniksjonsfolk i og rundt partiet Høyre har bidratt med råd og innspill overfor Ropstad.

- Vi ser tydelige spor av Høyre i dette, sier kilden og viser til Youtube-videoer, reklamekampanjer og politiske utspill - men også ordbruk og retorikk.

- Når det nå skal tas avstand fra beskrivelser om at noen angivelig stemples som kalde, er det veldig gjenkjennelig Høyre-retorikk, hevder kilden.

Erkjenner kontakt

Kjell Ingolf Ropstad erkjenner overfor Dagbladet at han har hatt flere møter og samtaler med Høyres pressesjef Peder Egseth - også i forkant av statsministerens abortutspill i forrige uke.

PRESSESJEF: Peder Weidemann Egseth er pressesjef i Høyre og har kontor på Stortinget. Her med statsminister Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PRESSESJEF: Peder Weidemann Egseth er pressesjef i Høyre og har kontor på Stortinget. Her med statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Peder og Henrik (finanspolitisk talsperson Henrik Asheim red. anm.) og jeg har hatt mange samtaler de siste fem årene - også den siste tiden. Jeg kjenner Peder godt, ikke minst fra tiden han var rådgiver for Høyre i energi- og miljøkomiteen, sier Ropstad.

- Så det er bare snakk om vennskaplige samtaler?

- Vi har selvsagt også snakket om situasjonen i KrF.

- Har du mottatt PR-råd fra Høyre?

- Jeg har fått tilbakemeldinger på ulike ting. Men dette er KrFs prosess og diskusjonen skal gå internt i partiet. Jeg har blant annet gitt klar beskjed om at jeg synes Erna gikk for langt i intervjuet med DN, sier Ropstad.

- Er det Høyre som har regien her?

- Akkurat som jeg tar avstand fra anklagene mot Knut Arild om urent spill, tar jeg avstand fra slike beskrivelser av min kontakt med folk i Høyre. Jeg har full regi på det jeg gjør selv, sier han

Om møtene med Ropstad sier Høyres pressesjef Peder Egseth følgende:

- Jeg snakker med folk fra pressen, Sp, KrF, Youngstorget, Ap, Venstre og Frp relativt ofte. Ingen av disse samtalene kommer jeg til å referere fra til media.

- Vervekampanje

På spørsmål om Høyre har anlagt en spesiell strategi overfor KrF, svarer generalsekretær John-Ragnar Aarset som følger:

- Høyres strategi er å snakke om egen politikk. Gjennom mange år har vi samarbeidet godt med KrF og håper selvfølgelig at de ikke vil kaste Erna Solberg som statsminister i samarbeid med Sosialistisk Venstreparti.

- Bruker Høyre ekstra ressurser eller penger på å påvirke prosessen som nå pågår i KrF?

- Høyre har for øyeblikket blant annet en vervekampanje på trykk i ulike aviser og på Facebook. Vi bruker verken mer eller mindre på disse kampanjene enn normalt, sier Aarset.

- Ikke aktuelt

I et større intervju i Dagens Næringsliv tirsdag får Kjell Ingolf Ropstad presentere sin plan for partiet, hvis hans syn vinner fram. Spørsmålet om han kan komme til å overta som partileder, avviser han som «ikke aktuelt».

Det samme sier han når Dagbladet konfronterer han med opplysninger fra partikilder, som hevder han er beredt til å bli ny leder i KrF.

- Dette er ikke et aktuelt spørsmål. Vi har en leder. Han har vært tydelig på at han blir med videre uansett veivalg. Det er jeg glad for. Denne debatten dreier seg om hvordan KrF får mest mulig gjennomslag for vår politikk og våre verdier.

Offentlig har Hareide sagt at han «blir med videre», selv om han skulle tape kampen i eget parti. Men overfor sentralstyret i KrF har han uttrykt at det ikke er naturlig at han fortsetter i en slik situasjon.

Under det samme sentralstyremøtet hvor disse ordene falt, kan Dagbladet nå fortelle at Hareide selv ga uttrykk for at Ropstad og Bollestad på forhånd var kjent med at han ikke vil fortsette som leder, dersom rådet hans ikke blir fulgt.

- Dermed visste begge nestlederne at denne situasjonen kunne utvikle seg til en lederdebatt, sier en partikilde til Dagbladet.

Partner i Zynk og kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten sier Hareide har tatt et åpent valg om å samarbeide med Ap og Sp.

- Han har gjort et retningsvalg. Får han ikke flertall, ligger det i kortene at han må gå, sier Grytten. Han tror Hareide har hatt en ambisjon om å diskutere retningsvalg uten at partiet gjør spørsmålet til en lederdebatt.

- Det har nok vært litt naivt, sier Grytten, som mener retningsvalget som KrF gjør, er et mye større enn spørsmål enn hvem som skal lede partiet.

- Det vil legge føringer for kommende partiledere, sier han.

Provoserte flere

Mens Hareide ønsker at KrF innleder regjeringssamtaler med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, vil Ropstad og partiets andre nestleder, Olaug Bollestad, inn i dagens regjering.

UENIGE: KrF-leder Knut Arild Hareide vil til venstre, mens nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil til høyre. Foto: Terje Pedersen /NTB Scanpix.
UENIGE: KrF-leder Knut Arild Hareide vil til venstre, mens nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil til høyre. Foto: Terje Pedersen /NTB Scanpix. Vis mer

På Hareides fløy er oppfatningen den at Ropstad de siste ukene tydelig har posisjonert seg foran det som kan bli et høydramatisk landsmøte på Gardermoen 2. november.

Ikke minst var det mange som lot seg provosere av Ropstads utspill om abort i flere medier i forrige uke. I intervjuer med blant annet VG og NTB slo han fast at endringer i abortlovgivningen burde stå høyt på prioriteringslista ved eventuelle regjeringsforhandlinger.

I Klassekampen lørdag kalte sentrale KrF-kilder dette et svik mot prosessen og et dolkestøt mot Hareide. Partiledelsen har vært enig om at den ikke vil ha innblanding fra andre partier. Nå er det nettopp det som har skjedd, er resonnementet.

Forsvarer utspillet

Ropstad forsvarer sitt abortutspill som først ble framsatt i VG i forrige uke, og avviser at han utfordrer Hareide.

- Det gjør jeg ikke. Vi står sammen om at dette skal være en åpen prosess, og at partiet må få ta et demokratisk valg. Det er partiet som må beslutte de eventuelle forhandlingskravene våre, sier Ropstad.

- Men jeg mener det er viktig å utfordre de andre partiene på en av våre viktigste saker, nemlig kampen mot sorteringssamfunnet. Jeg er veldig glad for at Erna Solberg er så tydelig for at hun vil kjempe for et samfunn med plass til alle, og det viser at det kan være mulig å få gjennomslag dersom vi først sonderer med Solberg-regjeringen, fortsetter han.

Om kontroversene rundt lørdagens valg av landsmøtedelegater fra Rogaland, som partiveteran Einar Steensnæs har kalt et kupp, har han følgende å si:

- Vi er samlet i rådet om at det er bra å gjenspeile holdningene i fylkeslagene også i delegasjonene. Da vil alle føle seg hørt, og det blir lettere å samle partiet etter 2. november. Jeg foreslo i sentralstyremøtet 11. oktober at vi burde sende ut retningslinjer, men det ønsket man ikke. Så fylkeslagene er jo suverene i å bestemme dette. Men jeg tror det er klokt å speile forsamlingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!