Drøm og realisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi er nå vitne til en noe spesiell arbeidsdeling i arbeiderbevegelsen. Statsminister Jens Stoltenberg tar seg av realismen i ulike regjeringskonstellasjoner, mens LO-leder Yngve Hågensen gir uttrykk for sine drømmer.

Onsdag uttalte Stoltenberg på sin månedlige pressekonferanse at han mente et regjeringssamarbeid mellom Ap, Sp og SV var lite realistisk, dels fordi Sp ikke ønsker et slikt samarbeid, og dels fordi den politiske avstanden i viktige politiske saker er for stor.

Dette er blitt oppfattet som at Stoltenberg ikke ønsker et slikt regjeringssamarbeid, noe som har vakt sterke reaksjoner både i SV-ledelsen og i LO-ledelsen.

LO-leder Yngve Hågensen sier han drømmer om et samarbeid mellom de tre nevnte partiene. Det er igjen blitt oppfattet som en kraftig refs av statsministeren.

  • Nå glatter de over motsetningene ved å klamre seg til begrepene «realisme» og «drøm».

Statsministeren presiserer at han ikke har avvist et regjeringssamarbeid med SV og Senterpartiet. Han har bare uttalt seg om realismen i det. Hågensen sier at det er nettopp slik han har oppfattet statsministeren.

Slik forsøker de å skyve konflikten under teppet. I LO ønsker mange et regjeringssamarbeid mellom Ap og SV, noe som også forutsetter deltakelse fra Sp. I mange spørsmål står LO nærmere SV enn Ap. Mange toneangivende tillitsvalgte i LO er dessuten SV-ere.

LOs kamp for velferdsordninger og arbeidsfolks faglige rettigheter ville ikke stått til troende om også Hågensen skulle avfeid et samarbeid mellom Ap og SV.

  • Stoltenberg har andre hensyn å ta. Han skal vinne flest mulig stemmer for Ap. For Ap er det en fordel om velgerne oppfatter at valget står mellom en fortsatt Ap-regjering og en regjering hvor Høyre har betydelig innflytelse. Ap inntar rollen som velferdssamfunnets forsvarer og erklærer Høyre og Frp som velferdssamfunnets fiender. Dette enkle bildet blir forkludret hvis Sp og SV bringes inn på banen. De hører hjemme i drømmeriket.