Skjønnhetskonkurranse for dromedarer i Saudi-Arabia

Dromedar-skandale i skjønnhetskonkurranse. Kastet ut for botox-bruk

Hvem har den vakreste dromedaren?

MISS DROMEDAR? Eieren av den som har den vakreste dromedaren får 237 millioner kroner i premiepenger. Her står en dromedar ved siden av en bil under skjønnhetskonkurransen for kameler i Saudi-Arabia. Foto: AFP / NTB scanpix
MISS DROMEDAR? Eieren av den som har den vakreste dromedaren får 237 millioner kroner i premiepenger. Her står en dromedar ved siden av en bil under skjønnhetskonkurransen for kameler i Saudi-Arabia. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Norge driver vi med hundeutstilling - i Saudi-Arabia driver de med kamel- og dromedarutstilling.

I starten av januar startet den årlige skjønnhetskonkurransen for dromedarer arrangert av myndighetene - kalt «The King Abdulaziz Camel Beauty Contest».

Konkurransen går rett og slett ut på hvem som har den vakreste dromedaren. Ikke bare høyde, form og hvor ryggpukkelen er plassert gjelder. Også leppene, kinnene, hodet og knærne må være av riktig størrelse for å oppnå kjendisstatus, opplyser konkurransen på sine nettsider.

For å ta hjem premien som ligger på 237 millioner norske kroner, er det mange eiere som går langt i å kunne vinne.

HVEM ER VAKREST? Dromedarer sammenliknes i konkurransen om hvem som er vakrest. Foto: AFP / NTB Scanpix
HVEM ER VAKREST? Dromedarer sammenliknes i konkurransen om hvem som er vakrest. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Botox-kamelene

Ifølge Reuters har mange dromedarer blitt diskvalifisert fra skjønnhetskonkurransen fordi de har fått injisert Botox. Det nervegiftige proteinet Botox er kanskje best kjent for fjerning av rynker og for å skape fyldigere lepper.

Å bruke Botox på kamelen sin, anser juryen som juks.

Ifølge Newsweek og avisa The National har tolv dromedarer blitt diskvalifisert.

- De bruker Botox i leppene, både i øvre og nedre leppe, i nesen og til og med i munnen, sier Ali Mazrouei (31), deltaker og sønn av en oppdretter, til The National.

Vil imponere dommerne

Han sier at Botox gjør hodet til en dromedar større, noe som derfor skaper stor begeistring for dommerne.

- Når dromedaren kommer sier de «Å se hvor stort hodet er. Den har store lepper, en stor nese», sier Mazrouei.

HVEM ER VAKREST? Saudiarabiske menn står ved dromedarene som er med i skjønnhetskonkurransen. Foto: AFP / NTB scanpix
HVEM ER VAKREST? Saudiarabiske menn står ved dromedarene som er med i skjønnhetskonkurransen. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

I tillegg til et vakkert utseende, blir dromedaren også testet i hvordan den legger seg og hvordan den reiser seg.

The National skriver at saudiarabiske medier melder at en veterinær skal ha blitt tatt på fersken da han utførte Botox-injeksjonene. Veterinæren skal også ha uført plastisk kirurgi på en dromedar for å gjøre ørene mindre. Dette er ikke bekreftet av flere medier.

Ifølge The National får ikke dromedareiere bøter dersom de jukser, noe det trolig blir en endring på.

18 år gammel tradisjon

Festivalen, som arrangeres utenfor hovedstaden Riyadh, opplyser på sine nettsider at den har vært arrangert siden 2000. I tillegg til skjønnhetskonkurransen, blir det også arrangert en konkurranse om hvem som har den raskeste dromedaren. Så langt har festivalen hatt 300 000 besøkende.

Sjefsdommer i skjønnhetskonkurransen, Fawzan al-Madi, forklarer overfor Reuters at dromadaren er selve symbolet på Saudi-Arabia og at det er derfor de arrangerer festivalen år etter år.

- Visjonen for festivalen er å være et globalt, banebrytende forum for alle klasser av mennesker som kan komme for underholdning, kunnskap og konkurranser, sier Fahd al-Semmari, et medlem av «Camel Club» (Kamelklubben).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer