Drømme-TV fra Enoksen til Førde

BERLIN (Dagbladet): Odd Roger Enoksens forslag om å bygge et høyhastighetsnett i hele Norge er en ren gavepakke til NRK. Den gamle Ap-mannen Einar Førde har nærmest blitt fan av Senterpartilederen og statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært snakket om telefon, data og Internett. Men det er ingen som nevner noe så opplagt som kringkasting. For oss vil drømmen om digital-TV med full dekning bli langt enklere å realisere om høyhastighetsnettet kommer på plass, sier NRK-sjefen.

NRK-To i bredden

Han er på den store elektronikkmessen Funkausstellung i Berlin for å følge utviklingen innen den teknologien og det markedet som angår NRK direkte. Samtidig benytter han anledningen til å slippe en katt ut av sekken. Fra neste år vil NRK-To sende i bredskjermsformat.

- Flere og flere velger slik skjerm når de skal kjøpe ny TV. Jeg er derfor glad for at NRK kan gjøre denne stadig større gruppa til lags.

Treg digitalradio

Førde er noe mer pessimistisk når det gjelder digital radio - DAB. Apparater som kan motta digitale radiosignaler er nærmest fraværende på messsen. Et illevarslende tegn for Førde og NRK, som i utgangspunktet planla å skru av FM-nettet allerede i år 2001.

- Nå ser det ikke ut som vi kan det. Om ikke folk kan få kjøpt de nye radioene, går det jo ikke. At så få av de store produsentene av lydprodukter legger så liten vekt på DAB-radio er en nedtur for oss.

DAB (Digital Audio Broadcasting) har mange fordeler framfor den radioen vi har i dag. Man unngår sus og spraking, og lyden er i tilnærmet CD-kvalitet. Selskapet Norkring er godt i gang med å bygge ut DAB-nettet i Norge, og prøvesendingene har allerede startet. Oslo-området og E6 fra Oslo til Hamar har allerede full dekning.

Dyrt

Men apparatene er vanskelige å få tak i, og svært dyre. Foreløpig finnes det bare bilradioer, og disse koster bortimot 8000 kroner. Prisen ventes likevel å gå ned til rundt 3000 kroner ganske snart. - Av rent forretningsmessige årsaker er det viktig for oss å slippe å sende på den gamle og nye måten samtidig. Men nå ser det ut til å ta lenger tid enn vi tenkte oss, avslutter Einar Førde.