Drømmebilen var tyvegods

I to år kjørte kvinnen rundt som lykkelig eier av den bruktimporterte Mercedesen. Uten at hun visste det, hadde hun kjøpt en stjålet bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Politiet advarer nå eiere av bruktimporterte biler om at mange av dem trolig kjører rundt i tyvegods.

Buskerud-kvinnen hadde i mange år drømt om å kjøpe sin egen Mercedes. I 2001 fikk hun endelig drømmen oppfylt: Fra Tyskland fikk hun importert en nesten ny Mercedes C200 CDI. Nybilpris i Norge i dag er på rundt en halv million kroner. Inkludert avgifter ga kvinnen rundt 300000 kroner for bilen.

- Eieren fikk sjokk

Den godt utstyrte Mercedesen hadde hun kjøpt gjennom et antatt seriøst bilfirma i Tyskland. Hun var sikker på at hun hadde gjort en ryddig handel. På vei inn til Norge hadde tollmyndighetene ingenting å utsette på bilen.

I to år kjørte hun intetanende rundt, før bilen ble avslørt som tyvegods i romjula i fjor.

Fra å være en fornøyd Mercedes-eier, står hun i dag ruinert tilbake. Hva som skjer med pengene hun har betalt for bilen er høyst usikkert. Saken har gått sterkt inn på kvinnen og hun ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet.

- Eieren fikk sjokk da hun fikk vite det. Hun handlet i god tro og kan ikke klandres. For henne er det en tragedie. Men ved bruktimport er det kjøperen som bærer risikoen, sier lensmann i Svelvik, Erik Liaklev, til Dagbladet.

- Flere tilfeller

Det er kontoret hans som nå etterforsker bilsvindelen. I helga fikk han den endelige bekreftelsen fra tysk politi: Bilen er stjålet i Tyskland. Bilen er nå formelt eid av et tysk forsikringsselskap.

I fjor ble det importert rundt 30000 bruktbiler til Norge. Liaklev er overbevist om at mange er stjålet.

- Jeg er sikker på at dette ikke er et engangstilfelle, sier Liaklev.

Han får støtte av daglig leder ved Bertel O. Steen Buskerud, Vidar Ødegård. Det var her de oppdaget svindelbilen.

- Det er første gang jeg hører om dette. Men det er helt sikkert ikke et enkeltstående tilfelle. Det var en ren tilfeldighet som gjorde at vi oppdaget det, sier Ødegård.

Ny nøkkel

Eieren hadde bedt verkstedet lage en ny nøkkel til Mercedesen. Under arbeidet med nøkkelen ble Mercedes-fabrikken i Tyskland kontaktet. Fabrikken oppdateres om alle Mercedeser som blir stjålet. Da fabrikkens representanter plottet inn dataene fra Svelvik-bilen, gikk alarmen. Bilens rammenummer var forfalsket.