Drømmebonus fra Philip$

STAVANGER (Dagbladet): - Deilige penger, større enn julaften! jublet Philips-ansatte i går. Alle får plutselig en sjekk fra bedriften på 50.000 kroner, en bonus og takk for god innsats i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er Rosenborg-fan, så kanskje jeg følger laget til noen Champions League-kamper, flirer kantineansatte Oddrun Falstad, som har tjent det amerikanske oljeselskapet i 27 år.

Aldri før har Philips drysset så mange millioner bonuskroner over sine ansatte.

Men i Landsorganisasjonen murres det.

- Mange arbeidstakere gjør en minst like god jobb som de Philips-ansatte, men de kan ikke drømme om ei eneste bonuskrone, sier LO-sekretær Svein Fjellheim i LO Rogaland til Dagbladet.

- Øker motivasjonen

Tillitsvalgte i Philips tar imot gaven med smil om munnen, og deler ikke LO-sekretærens bekymring.

- Vi yter litt ekstra når vi vet at innsats og resultat belønnes med bonus. Ordningen er kommet for å bli, og flere sektorer bør vurdere bonusprinsippet, mener 1. nestleder Anne Berit Kobbeltvedt i funksjonærforeningen hos Philips.

Ingen i Philips-bygget i Tananger hadde forventet drømmebonusen. I går ringte ansatte sine kjære og planla spontanturer til fjerne himmelstrøk, mens andre plutselig fikk råd til ny bil eller oppussing hjemme.

Philips har 1600 ansatte i Norge, arbeidsstokken er redusert med 600 de siste åra. Selskapet står for 10- 12 prosent av all oljeproduksjon på norsk sokkel.

Flere andre utenlandske oljeselskaper i Norge har også bonusordninger for sine ansatte, men ingen har hittil betalt ut så mye som Philips nå gjør. Ansatte i norske Statoil har ingen slik ordning.

Dilemma for LO

Årsaken til rekordbonusen i Philips er det gode resultatet. Målet var at det ikke skulle koste mer enn tre dollar å produsere ett fat olje, som igjen kan selges for over 30 dollar på verdensmarkedet. Philips-gjengen i Norge klarte å produsere ett fat olje for 2,70 dollar - og toppsjefene i Oklahoma i USA var ytterst tilfredse.

LO-sekretær Svein Fjellheim mener at de voldsomme lønnsbonusene i oljebransjen er et dilemma for fagbevegelsen.

- Før har bare sjefene fått nyte godt av fallskjermer og feite tillegg. Det er bra at de ansatte får høste av bedriftens overskudd. Problemet er bare at de lavtlønte nok en gang vil stå igjen som taperne, lønnsforskjellene øker, påpeker Fjellheim.

I Philips-bygget slo kantinegjengen til med flott skalldyrlunsj for å feire rekordbonusen i går. Arbeidsgjengen er glad for at innsats og lojalitet belønnes.

- Det store overskuddet er kanskje også et bevis på at selskapet kunne ha ytt mer til fellesskapet i form av skatter og avgifter?

- Hør her: I fjor betalte Philips over sju milliarder kroner i skatter og avgifter til den norske stat. Selskapet betaler 78 prosent i skatt, opplyser informasjonssjef Ingvar F. Solberg til Dagbladet.

<B>OLJEJUBEL:</B> De ansatte i oljeselskapet Philips fikk i går gladmeldingen om at de får en bonus på rundt 50.000 kroner.