Drømmedoktor

Mens broren er en av Norges mest populære TV-programledere, er Jørgen Skavlan landets mest populære lege. - Jørgen er et varmt menneske og en sosial begavelse, sier Fredrik Skavlan til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Dagbladet som i går ettermiddag overbrakte Jørgen Skavlan folkets dom:

Tall fra Rikstrygdeverket viser at han er ønsket av mer enn 3500 pasienter som sin fastlege. Bare 1865 har fått viljen sin. Han er soleklart landets mest populære lege, det totale antallet «stemmer» tatt i betraktning.

- En klype salt

- Veldig gledelig, selv om jeg tar det med en klype salt, sier hovedpersonen.

Jørgen Skavlan tror selv den høye oppslutningen om ham som lege skyldes kommunikasjon.

- Det hjelper ikke bare å være flink til å gipse brukne bein. En må være flink til å snakke med folk. Kommunikasjon er viktig. Man må ta folk på alvor, sier Skavlan, og sammenlikner det på spørsmål fra Dagbladet slik med sin kjente brors yrke:

- Broren min Fredrik har et talkshow i uka. Jeg har 25 talkshow om dagen. Det handler om å snakke.

Jørgen Skavlan bor på Bygdøy. Jobben har han imidlertid mer sentrumsnært i Oslo, nærmere bestemt på Røde Kors-klinikken på Frogner. Her har legepraksisen hans hatt fast tilholdssted i ti år. Sammen med åtte andre leger på huset er han nå i ferd med å omstille seg til den nye hverdagen ved å åpne fastlegepraksisen Din Lege.

- Vi starter fra scratch. Erfaringer fra utlandet viser jo at dette kan fungere godt når man får det opp å gå, sier den populære legen.

Familien Skavlan

Kari Skavlan: Anerkjent tekstilkunstner, og mor til:

Petter Skavlan: Filmkunstner, har bl.a. skrevet manuset til filmen «Sofies verden».

Jørgen Skavlan: Lege, Norges mest populære.

Guri Skavlan: Prosjektleder NRK. Har blant annet stått for suksessen «Nytt på nytt»

Fredrik Skavlan: Tidligere Dagbladet-journalist, nå programleder i NRK. Kjent som talkshow-vert i seersuksessen «Først og Sist».

Overtalt av mamma

Selv ville han egentlig bli arkitekt, men endte i stedet med å studere medisin i Irland.

- Det var vanskelig å få jobb som arkitekt på den tida. Min mor sa til meg: «Det er mye lettere å være arkitekt på fritida og lege på dagtid, enn å være arkitekt på dagtid og lege på fritida.» Hun hadde et poeng, og dermed var det gjort.

Studiene i Irland, som seinere fortsatte i Oslo, avsluttet han i 1986. Samme år reiste han nordover og jobbet som kommunelege på Herøy ved Sandnessjøen i Nordland fram til han på begynnelsen av 90-tallet vendte nesa hjemover igjen: Til Oslo.

- Det var en fin tid nordpå. Her fikk jeg og min kone tre barn, sier Jørgen Skavlan. Og smiler.

Mistet Jørgen?

At Jørgen Skavlan er populær, er det ingen tvil om.

Godt opplyste kilder Dagbladet har snakket med, hevder at flere pasienter har løyet på ansienniteten hos ham for å sikre seg plass på Skavlans liste. Dette skal visstnok ha ført til at blant andre hans lillebror Fredrik og storebror Petter mistet Jørgen som fastlege.

- Flere som har hatt ham som lege i flere år, har nå mistet ham, sier kilden.

Programleder og lillebror Fredrik Skavlan er ikke overrasket over brorens popularitet.

- Jørgen er et varmt menneske og en sosial begavelse. Han er genuint opptatt av mennesker. Og det sier jeg selv om han har brukt plasthansker når han har undersøkt meg. Tenk det. Sin egen bror, humrer Fredrik Skavlan, og fortsetter:

- Jeg har alltid vært i tvil om vi har samme far. Jørgen har vært den pene broren, mye flottere enn oss andre. Nå begynner han imidlertid å bli litt sliten i lakken. Han er jo over 40. Men fortsatt har han taket på meg. Han vet mer om meg enn jeg er komfortabel med, sier lillebroren.

- Tror du Jørgens popularitet kommer til å gå ut over deg?

- Jeg tar det med ro så lenge han ikke begynner som TV-lege, sier Fredrik Skavlan.

Dette bør en god lege ha

- En god lege bør ha humor. Mye humor, mener Norges mest populære, Jørgen Skavlan.

Dagbladet har bedt Skavlan komme med egenskaper han mener er viktige for å gjøre en lege god:

 • Faglig dyktighet
  - En lege må vite hva hun eller han holder på med.
 • Kommunikasjon
  - Snakke. En må kunne snakke med sine pasienter.
 • Innlevelse
  - En god lege må kunne sette seg inn i pasientens situasjon.
 • Humor
  - Humor er viktig. Det er viktig for å kunne kommunisere med pasientene. Mange har det hardt, og da gjør det godt å kunne le.

POPULÆR LEGE: Jørgen Skavlan er Norges mest populære fastlege, det "totale" antallet stemmer tatt i betraktning. - Det handler om kommunikasjon, sier han.