Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drømmeferie blant drapsmaskiner

DAMASKUS (Dagbladet.no): Vil du leve billig og kongelig - dra på ferie til Midtøsten nå. Jeg har nettopp tilbrakt fire uker som hvit mann i araberland - og knapt nok møtt en sur mine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange folk er redde arabere. Arabere tar som kjent bare fri fra våpenpuss og flyskole for å gå i moskeen og rope på kristenmanns blod. I helgene sprenger de seg selv i lufta på jødiske kjøpsentre. I ledige stunder vanker det konebanking og nye giftermål med nære slektninger.

Med slike ufravikelige fakta i bakhodet var det selvsagt med skjelvende knær jeg kjøpte rådyr reiseforsikring hos Europeiske og satte meg på flyet til araberland. Min utkårede, kjærlig omtalt som «arabertøyta», hadde i år vedtatt at ferien gikk til Midtøsten.

Venner og kjente meldte sin bekymring. Som kjent - det er ingenting en araber drømmer mer om, nest etter å selge deg et teppe og pule kona di - enn å stikke sin skjeve dolk inn i ditt hjerte i kampen for Allah.

Så rart da, at en hvit mann og hans blonde fru kan reise i fire uker gjennom Syria, Jordan, Libanon, Tyrkia, de palestinske områdene og Israel, uten å møte en eneste truende kommentar. Vi ble ikke forsøkt kidnappet en gang. Det er nesten slik at en bør vurdere å kreve pengene tilbake.

Vi møtte syrere, assyrere, koptere, shiamuslimer, sunnimuslimer, drusere, jøder, palestinere, tyrkere, kurdere, maronitter, gulfarabere og armenere, kanskje en alawitt og en circasser også uten at vi la merke til det, og de var - hold dere fast - som folk flest. Med det klare unntak at de var langt mer gjestfrie.

Det klareste tegnet på den såkalte krigen mellom sivilisasjonene er lett desperate suvenirselgere, og hotellrom til brøkdel av før 11. september-priser.

OK, jeg innrømmer at jeg fikk arabernoia én gang. Det var i barberstolen i gamlebyen i Damaskus. Når den sylskarpe kniven gled over halspulsåren utspilte det seg en liten skrekkfilm i bakhodet om overtett barbering av gudløse hvite. Men før hjernebarken min rakk å se for seg blodet sprute støtvis i speilet, var barberen allerede i gang med å tørke vekk skummet bak øra, og spurte smilende om jeg ville ha litt mer te.

For på si det rett ut - dra nå! Gaza, Vestbredden og Israel er kanskje ikke helt å anbefale for førstegangsreisende, men i Jordan, Syria og Libanon venter eventyret. Billig, bra og fullt av spennende reisemål. Klubblivet i Beirut, gamlebyen i Damaskus, steinbyen Petra, fjellvidunderet Wadi Rum, Dødehavet - alle verd turen aleine.

Og helt trygt - så lenge du viser respekt og toleranse for lokal kultur og skikk. Og ser deg for før du går over gata.

For arabere er bare farlige når de setter seg bak rattet. Men da er de til gjengjeld drapsmaskiner på fire hjul.

TYPISK ARABER?</B> Anthony Quinn som beduinhøvding i storfilmen Lawrence of Arabia.
Hele Norges coronakart