Drømmeferien som endte i katastrofe

Flere barn blant de etterlatte etter dødsulykka i Kåfjord.

FJELLET:
Et helikopter deltok i søk- og redningsarbeid etter snøskredet hvor fem sveitsiske og en fransk turist ble tatt av snømassene. 
 Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
FJELLET: Et helikopter deltok i søk- og redningsarbeid etter snøskredet hvor fem sveitsiske og en fransk turist ble tatt av snømassene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): 12 personer fra Frankrike og Sveits reiste til Norge med håp om å oppleve drømmeferien i fantastiske naturomgivelser rundt Tromsø. I går raste fjellet ut under dem i et voldsomt snøras fra Sorbmegaisa i Kåfjord. Fem personer omkom og en mann ligger hardt skadd på universitetsykehuset i Tromsø.

Blant de pårørende er også en kvinne som skal ha sett sin ektemann forsvinne i snømassene. Ifølge sykehusprest Håkon Augdal er det også flere barn som i dag sørger over sine foresatte.

- Dette er veldig tragisk. De som hadde vært med på turen kom hit til sykehuset i går kveld og fikk mat og drikke. De var sterkt berørt, sier Augdal.

Sykehuspresten forteller at de 12 som utgjorde turfølget hadde gått sammen opp fjellet, men valgte å ta forskjellige ruter ned.

Støtte Universitetsykehuset i Tromsø har bisto i går de pårørende med informasjon om redningsarbeidet og andre praktiske spørsmål. Sykehuspresten har også tilbudt de pårørende å arrangere en minneseremoni.

De seks, som kom fra den katastrofale turen uten skader, bor nå på et hotell i Tromsø. Den franske ambassadøren ankom byen i går kveld for å støtte franskmennene i følget. Den sveitsiske utsendingen er ventet til Tromsø i løpet av dagen.

Endte i katastrofe Det er omfanget av ulykken som har gjort sterkest inntrykk på sykehusspresten.

- Det er så kort avstand mellom liv og død, fra fantastiske opplevelser til opprivende tragedier. Jeg har inntrykk av at følget som kjente hverandre godt var glade i fjell. De fortalte at de hadde hatt en fantastisk tur til Norge før det tragiske skjedde. Sammen har de har bodd ombord på en båt som har fraktet dem rundt til skiterreng i området. Dette var drømmeferien som endte i katasrofe, sier Augdal til Dagbladet.

Overlevde Sveitseren som overlevde ulykken er ifølge Augdal våken.

- Jeg har snakket med ham i dag. Han har det forferdelig og er sterkt preget av det som har skjedd. Han vil så snart det er mulig overføres til et sykehus i hjemlandet, sier Augdal.

Sykehuspresten forteller at ulykken preger hele sykehuset.

- Jeg tenker på de pårørende som er så veldig langt borte og som må ha det veldig vanskelig akkurat nå, sier Augdal.

De pårørende skal i løpet av dagen samles i et møte med sykehuspersonell og ambassadepersonell i Tromsø.

Starter avhør Turfølget, som tilsammen utgjorde tolv personer fra Sveits og en fra Frankrike, kjørte ned en ekstremt bratt rute fra fjellet. Lokale guider Dagbladet har snakket med forteller at de unngår denne ruta.

- Vi skal nå avhøre de overlevende for å kartlegge hva som skjedde. Foreløpig har vi ikke noe mer å si om hendelsesforløpet, sier Morten Pettersen ved Troms politidistrikt til Dagbladet.

Pårørende varsles Politiet venter på tilbakemelding via Interpol på om pårørende er varslet.

Det øverste skredet var én kilometer bredt, og ble utløst på rundt 1100 meter. Den siste personen som ble funnet omkommet ble funnet på seks meters dyp.

- Jeg ville aldri kjørt i det området selv, sier Eirik Bræin Gikling i eventbyrået Far Out, som arrangerer turer i området.

I området hvor skredet gikk er det for tiden markant skredfare, faregrad tre på en skala fra én til fem.