Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drømmehøst for flåtten

Den uvanlig milde høsten gir ekstra gode kår for småkrypene.

KOSER SEG: Flåtten nyter godt av den milde høsten. Til våren kan vi derfor vente oss ekstra mye blodsugende småkryp. Foto: Arne Hoem
KOSER SEG: Flåtten nyter godt av den milde høsten. Til våren kan vi derfor vente oss ekstra mye blodsugende småkryp. Foto: Arne Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mildværet er nemlig gode nyheter for blodsugende flått, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

- Det kan bli flere som rammes av TBE og borrelia, sier Thomas Jaenson, professor i medisinsk entomologi ved Uppsala universitet til TT.

Varmere enn normalt - Det har vært et godt år for flåtten. Først med den tidlige våren da varmen kom plutselig, og nå fortsetter den varme perioden inn i november, sier Jaenson.

På denne tida i fjor, lå det snø flere steder i landet. Men så langt i høst har temperaturene vært høyere enn det som er normalt for årstida.

Færre rådyr Ytterligare én faktor har hatt betydning for at det kryr av flått: de siste åras vintre har tatt knekken på mange rådyr.

- Før de to siste årenes snørike vintre fantes det mye rådyrsom produserte store mengder flått. Nå er det plutselig ikke lenger tilstrekkelig med mat til flåtten, og dermed er det mye sultne flått i skogen. Det merkes ved en kraftig økning av TBE hos mennesker, sier professoren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!