Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drømmejageren sendes i bane i år

Skal ta over arven etter NASAs romferge-program.

I RUTE: Sierra Nevada Corporation håper at romferga «Dream Chaser» skal kunne ta med seg mannskap etter testturen senere i år. Foto: SNC Space Systems.
I RUTE: Sierra Nevada Corporation håper at romferga «Dream Chaser» skal kunne ta med seg mannskap etter testturen senere i år. Foto: SNC Space Systems. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er omtrent 13,8 milliarder år siden universet ble til. Det er uoverskuelig lenge siden, men i løpet av de litt mer lettfattelige siste 50 årene, har vi mennesker tatt store steg for å flytte oss ut i rommet rundt vår egen klode.

Den russiske forskningssatelitten «Sputnik 1» markerte starten på romalderen da den ble skutt opp den 4. oktober 1957.
I fjor landet vi en sonde på en komet som raser gjennom rommet med en maksfart på 135000 km/t. 2015 var et godt år for romfart.

I bane De helt spektakulære oppdagelsene og ekspedisjonene kan se ut til å bli fraværende i året som kommer, men det skjer spennende saker likevel.

Private operatører har for lengst meldt sin ankomst i bane rundt jorda og nå nærmer deg seg premiere for romskipet som er planlagt å ta over arven etter NASAs romferge-program.

Sierra Nevada Corporation (SNC) sin «Dream Chaser», et lite men effektivt fartøy, sendes for første gang opp i bane rundt jorden.

- Vi har skaffet en «Atlas V»-rakett og har satt datoen for oppskyting til 1. november i 2016, sa Mark Sirangelo, leder av Sierra Nevadas avdeling for romsystemer, i 2014.

Den planlagte turen til rommet vil være ubemannet, men dersom alt går etter planen håper SNC å sende Dream Chaser, som har plass til sju passasjerer, opp i bane med fullt mannskap en gang i løpet av 2017.

Kappløp 21. juli i 2011 landet Atlantis, den siste av NASAs romferger, og siden den gang har ikke amerikanerne kunnet sende folk opp i rommet.

DRAGEN: Elon Musk og SpaceX planlegger å sende sitt romskip «Dragon» til verdensrommet med passasjerer i løpet av to til tre år. Credit: SpaceX
DRAGEN: Elon Musk og SpaceX planlegger å sende sitt romskip «Dragon» til verdensrommet med passasjerer i løpet av to til tre år. Credit: SpaceX Vis mer

Sierra Nevada Corporation er ikke alene om å planlegge bemannende reiser til rommet. Romskipet «Dragon», produsert av Elon Musks SpaceX, ble det første privateide romskipet som dokket med den internasjonale romstasjonen ISS. Selskapet har en planlagt oppskyting av en ubemannet versjon av romskipet i januar. Dragon ble i utgangspunktet laget for å frakte mennesker og har planer om bemannede turer i løpet av to-tre år.

For 2,2 millioner kroner er det mulig å kjøpe seg en plass om bord i milliardæren Richard Bransons romskip. Søknadsskjemaet ligger ute på Virgin Galactics hjemmesider, men på grunn av oppstartsproblemer og prøvetur med tragisk utfall i 2014, er datoen for de første turene ennå ikke satt.

FOR TURISTENE: Virgin Galactic benytter seg av denne farkosten for å sende folk og fe til jordens yttergrenser. Foto: NTBscanpic.
FOR TURISTENE: Virgin Galactic benytter seg av denne farkosten for å sende folk og fe til jordens yttergrenser. Foto: NTBscanpic. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media