<strong>PÅ JORDET:</strong> En oppblåsbar nisse var satt opp ved juletresalget i Nittedal for å tiltrekke kunder. Meteorologene varsler regn og plussgrader flere steder i landet i jula. Bildet er fra 2015. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PÅ JORDET: En oppblåsbar nisse var satt opp ved juletresalget i Nittedal for å tiltrekke kunder. Meteorologene varsler regn og plussgrader flere steder i landet i jula. Bildet er fra 2015. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Drømmejul for dem som hater snø

Julehøytida ser grå eller grønn ut. For de aller fleste.

Publisert

Prognosen for været fram til bitte lille julaften ser ganske positiv ut for dem som hater å måke snø. Hvis du mot formodning skulle elske denne aktiviteten, bør du oppholde deg på fjellet eller i Nord-Norge.

Mildvær

- De neste ti dagene blir det ganske mildt over store deler av landet. Prognosene for selve jula er ikke klar ennå, men oppkjøringen mot høytida danner ikke et grunnlag for en hvit jul der det ikke allerede er snø, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Marit Berger til Dagbladet.

- Det blir kuldegrader i indre deler av Troms og Finnmark. Her kan temperaturen komme ned mot 10 minusgrader. Langs kysten ser det ut til å bli plussgrader i nesten hele landet. Trondheim, Bergen og Kristiansand vil få mellom to og fem plussgrader. Også inn mot Oslofjorden vil det være to til tre plussgrader, sier Marit Berger.

SNØVÆR: 11. november ble en av de første dagene i Oslo med ordentlig snøfall, og det blir det underholdning av. Video: @miralivviralim / Instagram. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer


Mindre vanlig med hvit jul

En oversikt utarbeidet av Meteorologisk institutt viser at det har blitt mindre vanlig med hvit jul i det lavtliggende områder på Øst- og Sørlandet de siste 30 åra.

Statistikken viser at sjansen for snø på julaften har minket langs hele kysten fra grensa mot Sverige opp til Lofoten i nord.

- Det er klimaendringer som fører til dette. Vi ser at det stadig blir mildere vintrer, og at snøen kommer seinere og blir liggende kortere, sier klimaforsker Ketil Isaksen til Dagbladet.

<strong>ENDRINGER:</strong> Disse kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften, til venstre i perioden 1961 til 1990, til høyre perioden 1988 til 2017.

FOTO: CRISTIAN LUSSANA OG KETIL ISAKSEN/METEOROLOGISK INSTITUTT
ENDRINGER: Disse kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften, til venstre i perioden 1961 til 1990, til høyre perioden 1988 til 2017. FOTO: CRISTIAN LUSSANA OG KETIL ISAKSEN/METEOROLOGISK INSTITUTT Vis mer

- Det er i de tettest befolkede områdene forandringene har blitt størst. Langs kysten fra Oslo til Kristiansand og tre fire mil innover i landet har det blitt mer og mer uvanlig med hvit jul. Det vi ser er at snøen kommer seinere i disse områdene og vanligvis ligger kortere utover vinteren, sier Isaksen.

Fra kysten av Østfold til sørlige deler av Trøndelag har det vært hvit jul opptil sju ganger siden 1990, foruten i Kristiansand som har hatt åtte hvite julaftener. I indre deler av Østfold, Vestfold, deler av Buskerud og Aust- og Vest-Agder har det vært mellom 8 og 14 år med hvit jul. Hovedstaden har hatt snø på julaften 17 ganger, mens det i perioden fra 1961 til 1990 var 24 hvite julaftener, skriver Meteorologisk institutt.

<strong>ENDRINGER:</strong> Disse kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften, til venstre i perioden 1961 til 1990, til høyre perioden 1988 til 2017.

FOTO: CRISTIAN LUSSANA OG KETIL ISAKSEN/METEOROLOGISK INSTITUTT
ENDRINGER: Disse kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften, til venstre i perioden 1961 til 1990, til høyre perioden 1988 til 2017. FOTO: CRISTIAN LUSSANA OG KETIL ISAKSEN/METEOROLOGISK INSTITUTT Vis mer

Mer snø i fjellet og i Nord

- Det ser ut til at trenden fortsetter og at det vil bli mer og mer uvanlig med snørike vintrer der hvor det bor flest mennesker. Vi vil ha noen snørike julaftener framover også, men det blir færre og færre av dem i lavlandet, sier klimaforsker Ketil Isaksen. Han legger til at det som følge av økte nedbørsmengder vil kunne bli mer snø i kalde fjellområder og i Nord-Norge.

SNØFALL: Sør-Texas opplevde sitt første snøfall - på åtte år! Se videoen for litt ekstra julestemning. Video: CNN Vis mer

Varmere vintre

Et langtidsvarsel som CICERO, senter for klimaforskning, har utarbeidet med prognoser helt fram til 1. mars neste år, viser at det skal bli varmere over hele landet til vinteren.

- Fire av seks anerkjente forskningssentre på klima og vær forventer at gjennomsnittstemperaturen i Norge og Nord-Europa trolig blir en grad varmere til utgangen av februar enn det normale fra perioden 1980 til 2010, sier seniorforsker Nathalie Schaller ved CICERO til Dagbladet.

For de neste ti dagene ligger det lavtrykk sørvest for Norge, som for det meste vil føre til ganske mildt vær.

- Hvis det blir nedbør vil dette komme som regn langs kysten, og det vil kunne bli sludd og snø når du kommer lenger opp i høyden. For dem som ønsker seg en hvit jul er det en trøst at det fortsatt er knyttet litt usikkerhet til varslet for selve jula.

- Tror meteorologen at hun selv får oppleve en hvit jul?

- Det er litt tvilsomt. Jeg skal feire jul i nærheten av Oslo, og jeg tviler på at jeg kommer til å gå på ski til juleselskapet. Det må i så fall bli på rulleski, humrer vakthavende meteorolog Marit Berger.

UNIKE BILDER: Roma opplever sitt største snøfall siden 2012. Det utnytter både turister og lokale maksimalt, på bekostning av hverandre. Video: National Geographic Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer