Drømmekontrakt for å kappe hoder

Kværners nye toppsjef, Kjell Almskog, håver inn mer enn 100 millioner kroner dersom han gjør jobben sin godt. Hans første oppgave blir å si opp ansatte - det kan bli mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har en norsk bedriftsleder fått gunstigere ansettelsesvilkår. Femårsavtalen med Kværner sikrer Kjell Almskog: høy lønn og overgangssum, lukrative opsjoner, bonusmuligheter, lån, garantier og fallskjerm. Dersom Almskog lykkes i å bringe Kværner-kursen tilbake til fjorårsnivået, venter mer enn 100 millioner kroner i belønning. Mislykkes han, blir beløpet om lag det halve.

Gull og myrra

Her er Almskogs drømmekontrakt: Lønn: 600000 pund hvert år i fem år. Med dagens kurs utgjør det til sammen 37 millioner kroner. Overgangssum: 8,9 millioner kroner som kompensasjon for bonus han går glipp av i ABB. Opsjonsavtale: I alt 200000 opsjoner. Halvparten av dem gir ham rett til å kjøpe Kværner-aksjer de nærmeste tre årene til tirsdagens kurs på 123 kroner stykket. I august i fjor ble aksjene handlet for hele 480 kroner. De øvrige opsjonene har en ramme på fire og fem år, har innløsningskurs på 180 og 198 kroner og forutsetter at Kværner gjør det bedre enn de andre industriselskapene på børsen. Dersom kursen når augustnivå fra 1997, tjener Almskog nesten 65 millioner kroner. Dersom kursen ikke kommer over 123 kroner, tjener han ingenting på opsjonene. Bonus: Av ukjent størrelse. Dersom Kværner gjør det bra, tjener Almskog millioner både på opsjonene og på bonusavtalen han skal være med å utforme. Lån og garantier: 10 millioner kroner til bolig. Fallskjerm: Dersom Almskog sparkes i løpet av de to første årene, får han tre års etterlønn. Verdi: 22 millioner kroner. Denne etterlønnsordningen trappes ned i takt med femårskontrakten.

Kapper hoder

Kjell Almskog skal være på plass i Kværner i tide til å åpne konsernets julekalender. Fra da av bør ingen av de ansatte føle seg trygge på at arbeidsplassen er sikker. Almskog legger ikke skjul på at bemanningen skal reduseres - områder som ikke er lønnsomme skal vekk. Hvor mange oppsigelser det blir snakk om, vil han foreløpig ikke ut med.

Samtidig blir Almskogs største jobb å kvitte seg med Kværners milliardgjeld. Det skakkjørte konsernet, som de siste ti årene har vært ledet av Erik Tønseth, har en rentebærende gjeld på om lag 12 milliarder kroner.

Kursras

Utviklingen i Kværner det siste året er skrekkelig lesning for aksjonærene. Konsernet som i fjor høst var verdt 20 milliarder kroner, er i dag verdsatt til beskjedne fem milliarder. Dette er dårlige nyheter for de mellom 60000 og 70000 personene som står på Kværners lønningsliste over det meste av verden. Når aksjekursen faller dramatisk, kommer raskt ropene om slanking og bedre lønnsomhet. Det vil også de 10000 ansatte i Norge få merke.

Gulrot

Opsjonsavtalen er ment å motivere Almskog. Dersom han lykkes i å skjære ned på ulønnsomme områder, krympe gjelda og få aksjekursen til å stige igjen, kommer han til å tjene virkelig store penger.

Hver dag kursen går opp en femmer, tjener Almskog en million ekstra. Etter at Kværner i går bekreftet at Kjell Almskog overtar styringen, steg kursen 16 kroner. Bare der kan den nye konsernsjefen ha hentet inn mer enn tre millioner kroner.