- Drømmen er å løfte kongen

Shabana Rehman har et nytt prosjekt: å løfte kongen. Men det vil mulla Krekar sette en stopper for og anmelder nå standupkomikeren for legemsfornærmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Dagen etter den store styrkeprøven er det ikke spor av anger hos Rehman. Under tirsdagens debatt på utestedet Smuget i Oslo overrumplet Rehman alle med å gripe mulla Krekar rundt lårene og løfte ham i været.

Temaet for debatten var «Mulla Krekar - en trussel for rikets sikkerhet?». Rehman mente at hvis hun klarte å løfte mullaen, var han ikke så farlig.

Hvilket resulterte i at Krekar reagerte med sinne, skjelte ut standupkomikeren og forbød fotografer og tv-team å offentliggjøre bilder av opptrinnet.

Sliten Rehman

Dagbladet intervjuet Rehman på e-post i går.

- Drømmemannen å løfte er kongen. Hvis vi snakker i Norge, skriver hun til avisa.

Rehmans begrunnelse tirsdag var å utføre en satirisk test på om mullaen er en fundamentalist. Krekar var ikke med på leken og tålte ikke streken, og anmelder nå Rehman.

Som standupkomiker er løfting av menn en humorøvelse Rehman ofte gjør. Seinest i påsken da hun opptrådte i Karasjok, var det en same ved navn Hans Gunnar Guttorm som ble løftet på scenen.

Uten andre reaksjoner enn latter fra sal og mann.

- Ja, jeg løftet en mann. Og jeg vil oppfordre alle kvinner til å gjøre det samme. Løft en mann i dag! Hvis alle kvinner løftet sine menn 30 cm fra bakken, ville det ikke vært krig i verden, sier Shabana, som ikke oppfatter det hun gjorde som en krenkelse.

- Jeg tillater ikke at noen mennesker sementerer fastlåste holdninger.

Rehman var i går like ettertraktet som en hvilken som helst annen toppidrettsutøver etter styrkeløftet.

- Jeg har nå takket nei til alle medier, bortsett fra en tett på nett. Jeg er helt utmattet etter en heftig arbeidsdag og ønsker ikke å gi flere intervjuer i dag.

- Et overgrep

I det andre ringhjørnet har mulla Krekar bedt sin advokat Brynjar Meling anmelde Rehman.

- Vi anmelder Shabana Rehman til Oslo politidistrikt for legemsfornærmelse. Det er den mildeste straffebestemmelsen for legemskrenkelse. Bestemmelsen rammer enhver krenkelse mot legemet som enhver person gjør overfor en annen person, sier Meling til Dagbladet.

Han så opptaket av mulla-løftet i TV2s studio i går kveld.

- Nei, dette er ikke bra. Det er et overgrep i forhold til mine grenser. Hvorfor prøvde hun ikke å kysse meg også, sa en sint Krekar.

- Vi kan se på opptaket at mulla Krekar føler seg svært krenket. Den straffebestemmelsen Rehman har overtrådt, har ingenting å gjøre med at han er muslim. Personer i Norge er blitt dømt for å kaste vann på en annen person og for å holde fast i kroppen til en person. Nå blir det opp til politiet å behandle denne saken, sier Meling.

Han mener at det kan være straffeskjerpende at det var nettopp Rehman som krenket klienten hans.

- I forhold til det at hun er en kommersiell artist og øker oppmerksomheten rundt seg selv ved å krenke ham, mener jeg det er straffeskjerpende. Det er viktig at vi har noen bautaer i samfunnet, som sier ifra at ikke alt er greit som kommer fra de moderne komikerne. Det går faktisk en grense for hva en skal akseptere. Otto Jespersen har laget mye humor på min bekostning. Om jeg synes det er moro eller ei, er greit. Men det er forskjell på verbal humor og det å gå inn på en persons integritet på denne måten. Det blir noe helt annet, sier Brynjar Meling.

- Sprengte alle grenser

Han vet ikke om hendelsen kan skade mulla Krekar i muslimske miljøer.

- Familien har tatt dette veldig tungt. Shabana Rehman har sprengt alle grenser fullstendig, og det vet hun, sier Meling. Han forteller at Krekar ikke kommer til å kreve erstatning av henne, men forventer at politiet tar anmeldelsen seriøst.

- Tenk deg hvis en prest i 50-årsalderen hadde lagt armene rundt livet på en kvinne på 20 for å teste ut hvor kulturelt tilpasset hun var. Det ville blitt oppfattet som kvinnediskriminerende. I likestillingens navn behandles derfor Shabana Rehman på samme måte. Vi har alle rett til å bestemme over vår egen kropp, sier advokat Brynjar Meling.

GJORT DET FØR: Mulla Krekar er ikke den første mannen stand-up-komiker Shabana Rehman har grepet tak i og løftet på scenen. Seinest i påsken da hun opptrådte i Karasjok. - En humorøvelse, forklarer Rehman, som - når det gjelder norske menn - har kong Harald som løftedrøm.
SVÆRT KRENKET: - Mulla Krekar og hans familie har tatt denne saken tungt. De føler seg svært krenket, sier mulla Krekars advokat, Brynjar Meling. Han så TV-opptaket i går kveld.