Drømmen er oppfylt

Shaheen og Jasmina har nådd målet: De er kommet inn på Politihøgskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å, herregud. Jeg kan nesten ikke tro det, sier Shaheen Henna Hussein (28).

- Ikke jeg heller. Jeg er så utrolig lettet og glad. Det er dette vi har drømt om, sier Jasmina Ahmadi (22).

Shaheen ringer opptakstelefonen til Politihøgskolen for tredje gang. Hun vil forsikre seg om at hun ikke har hørt feil.

Noen minutter seinere putter hun mobiltelefonen i lomma.

- Det er faktisk sant. Jeg har kommet inn.

Hard konkurranse

Dagbladet.no har fulgt norsk-pakistanske Shaheen Henna Hussein og kurdiske Jasmina Ahmadi på veien mot Politihøgskolen. Gjennom reportasjer har du kunnet lese om politisøkerne, deres tanker om politiyrket, og hvordan de har forberedt seg til opptaket.

- Vi fikk et stort prestasjonspress på oss, men vi har fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk som har lest om oss, sier Jasmina.

Konkurransen om en studieplass har vært hard. Av årets 2400 søkere, gikk bare 1400 videre til fysiske opptaksprøver. Jasmina og Shaheen var i ilden for to uker siden. Da fikk de uttelling for måneder med trening, og de klarte alle testene med god margin.

Deretter fulgte intervju med opptaksnemda. Like før pinsehelga var den endelige lista klar. 288 politisøkere har fått tilbud om en studieplass i Oslo eller Bodø.

- Den beskjeden var verdt all treningen, sier Jasmina.

Fargerikt politi

Shaheen og Jasmina var to av 80 søkere med innvandrerbakgrunn i år. 13 av dem kom inn - nesten dobbelt så mange som i fjor. Dette er i tråd med Politihøgskolens uttalte mål om å rekruttere flere minoritetssøkere.

Men til tross for positiv utvikling, vil det ta lang tid før politiet blir like fargerikt som samfunnet rundt.

Siden 1993 har bare 46 med minoritetsbakgrunn fullført Politihøgskolen. De utgjør en svinnende liten andel av Norges 11 000 politifolk. Til sammenlikning har 234 000 mennesker her i landet såkalt ikke-vestlig bakgrunn.

Vil åpne dører

Både Jasmina og Shaheen har møtt kulturelle utfordringer på veien mot politiet.

- Svømming kan være vanskelig for oss med minoritetsbakgrunn, sier Shaheen.

Den største utfordringen overvant de imidlertid da de sendte inn søknaden.

- I innvandrermiljøet er det mange som rister på hodet hvis du er jente og vil bli politi, sier Shaheen.

Nå håper Shaheen og Jasmina at deres valg kan åpne dører for andre.

- Jeg håper andre innvandrerjenter som har lest om oss, søker Politihøgskolen, sier Jasmina.

- Ja, det er viktig at politiet får flere stemmer enn bare de «norske», sier Shaheen og lager usynlige hermetegn i lufta.

- Og jeg gleder meg vanvittig til å bli én av de stemmene, legger hun til.

JUBLER: Shaheen (28) og Jasmina (22) kan endelig juble. Den 23. august blir de begge studenter ved Politihøgskolen i Oslo.
FRAMTIDAS POLITI: Shaheen og Jasmina fikk hilse på en patrulje på Sentrum politistasjon i Oslo. Det ga mersmak. <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/04/15/395562.html>Les reportasje</a>.
TRENING, TRENING, TRENING... Shaheen i lengdegropa. <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/04/23/396569.html>Les reportasje</a>.
<B>MØTE MED SJEFEN:</B> Dagbladet.no kontaktet politidirektør Ingelin Killengreen for å snakke om politi og minoriteter. Hun ville gjerne treffe de to opptakskandidatene. <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/05/07/397767.html>Les reportasje</a>.
OPPTAKSPRØVER: Instruktør Gunnar Klem vurderer Jasminas håndlag med den 80 kilo tunge dukka, som skal forestille et bevisstløst menneske. <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/05/21/398573.html>Les reportasje</a>.
UTFORDRING: Svømming er et hinder for mange politisøkere med innvandrerbakgrunn. Vi ble med Jasmina på svømmekurs. <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/04/23/396552.html >Les reportasje</a>.