Drømmen om Ararat

Historien har lært kurderne, trolig verdens største folkeslag uten egen nasjonalstat, å trå varsomt når drømmen skimtes i det fjerne, skriver Einar Hagvaag.

OVERTATT: Kurderne har overtatt by etter by nord i Syria, uten å møte mye motstand fra regjeringsstyrkene, som tydeligvis har mer enn nok med å forsvare storbyene Aleppo og Damaskus. Kurderne sier samtidig til opprørerne i Syrias Frie Hær at de heller må bruke styrkene sine andre steder i kampen mot regimet. Plutselig finnes et frigjort Vest-Kurdistan. Tyrkias regjering er adskillig mindre henrykt. Foto: AFP / BULENT KILIC
OVERTATT: Kurderne har overtatt by etter by nord i Syria, uten å møte mye motstand fra regjeringsstyrkene, som tydeligvis har mer enn nok med å forsvare storbyene Aleppo og Damaskus. Kurderne sier samtidig til opprørerne i Syrias Frie Hær at de heller må bruke styrkene sine andre steder i kampen mot regimet. Plutselig finnes et frigjort Vest-Kurdistan. Tyrkias regjering er adskillig mindre henrykt. Foto: AFP / BULENT KILIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Borgerkrigens galskap i Syria utspiller seg ikke bare mellom det gamle regimet under president Bashar al-Assad og opposisjonen. Bak krigens tåke kan de klarsynte se et lappeteppe av etniske, religiøse og kulturelle motsetninger, som er eldgamle og som også går langt ut over Syrias grenser. Noen har advart mot de uforutsigelige følgene av denne borgerkrigen ved å kalle Syria «et Libanon på steroider».

I skyggen av de store slagene mellom væpnede opprørere og mye tyngre væpnede regjeringsstyrker har det kurdiske mindretallet i Syria sett sitt snitt til å overta styret i nesten alle de kurdiske byene og områdene langs nordgrensa mot Tyrkia. Kurderne er det største etniske mindretallet i Syria, men teller bare opp mot to millioner og har et litt uavklart forhold til andre grupper i landet.

Kurderne i Syria har opprettet det de kaller Vest-Kurdistan, som nå henger landfast sammen med Kurdistan i Nord-Irak. Der har de rundt fem millioner kurderne lykkes med å styre seg sjøl innenfor en føderal stat med knapt noen innblanding fra hovedstaden Bagdad i et tiår, fra det gamle regimet under diktatoren Saddam Hussein falt. Nå forsøker de det samme i Syria, idet familie-dynastiet Assad faller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer