VÅTE DRØMMER:  - Jeg er president i en gammel, europeisk nasjon, sier Artur Mas, katalanernes øverste politiske leder. Foto:  REUTERS / Albert Gea
VÅTE DRØMMER: - Jeg er president i en gammel, europeisk nasjon, sier Artur Mas, katalanernes øverste politiske leder. Foto: REUTERS / Albert GeaVis mer

Drømmen om Catalonia

Krisa har vekket til livet drømmen om et selvstendig Catalonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er president i en gammel, europeisk nasjon.

Slik presenterer Artur Mas seg. Siden 2011 har han vært øverste leder i Catalonia, en region med 7,5 millioner innbyggere nordøst i Spania.

- Selvstendighet! Siden i høst er han blitt frontfiguren i den delvis selvstyrte regionens ønske om løsrivelse og en egen nasjon.

Mas ønsker først å vinne nyvalget 25. november så han kan få gjennomført en folkeavstemning om Catalonias fremtid. Men kravet fra den katalanske separatistbevegelsen er klart.

«Selvstendighet, selvstendighet, selvstendighet», var ordet flere hundre tusen demonstranter ropte seg hese på i en kjempeprotest i Barcelonas gater i september.

De klassiske oppgjørene mellom Barcelona og Real Madrid i fotball er i det siste trukket inn i striden. Ikke uten grunn. FC Barcelona er som slagordet sier, «mer enn en klubb».

Røtter Catalonia har lange historiske røtter, og det samme har den katalanske nasjonalismen.

Motstanden mot det spanske herredømmet har levd helt fra Catalonia ble beseiret og innlemmet i Spania i tronfølgekrigen i 1714.

Området har eget språk, egen kultur, egne tradisjoner, egen nasjonaldag, eget flagg og institusjoner med lange tradisjoner.

- Catalonia er ikke bare en region i Spania, men en gammel nasjon innenfor et territorium, kultur, språk, sivilrett og institusjon av selvstyre som er blitt behold gjennom århundrene, sa Mas da han la fram sin sak i Brussel tidligere i november.

Språk Katalansk er sammen med spansk offisielt språk, noe veiskilt, kafémenyer og reklameplakater i regionshovedstaden Barcelona bærer preg av.

Språket er en avgjørende del av den katalanske selvstendighetstanken. Og bevisstheten rundt katalansk er igjen voksende. Da utdanningsminister Jose Ignacio Wert uttalte at han ønsket mer spansk i skolene, skapte det raseri i den katalanske befolkningen.

Separatismens motstandere i Catalonia, og det er mange av dem også, mener på sin side at barna blir hjernevasket i skolen. De frykter fremtiden for et lite og gjeldstynget område utenfor Spania.

Undertrykt Under general Francos diktatur ble nasjonalismen undertrykt og de katalanske flaggene forbudt. Men med demokratiet kom det stor grad av selvstyre for Catalonia og 16 andre regioner i en spansk føderasjon fra 1978.

Det er store forskjeller mellom de spanske regionene. Catalonia kalles landets fabrikk og er både den rikeste og mektigste.

Med økonomisk krise og nedgangstider, også i Catalonia, har motstanden mot Madrid fått ny betydning. Katalanerne føler seg utnyttet og mener de bidrar med en altfor stor del av statskassen og betaler altfor mye til fattigere regioner i landet.

Europa Mas sier han ønsker en katalansk stat innenfor rammeverket av EU, og han drømmer også om en europeisk føderasjon.

- Det katalanske folkets røtter har alltid vært europeiske, sier han.

Ifølge meningsmålingene sier rundt halvparten av katalanerne ja til å bryte ut av den spanske føderasjonen. Om Mas vinner nyvalget i Catalonia kommende søndag, har han fire år på å få gjennomført en folkeavstemning og få det klare ja-et han vil ha for å gå videre i prosessen.

Selv om en slik folkeavstemning blir avvist fra Madrid som grunnlovsstridig.

Der ser man slett ikke samme fremtid for regionen som Mas, der han presenterer seg som Catalonias president i stedet for presidenten i Generalitat de Catalunya.

(NTB)