Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drømmen om overklassen

70 000 mennesker er mange. De utgjør en masse. Vi nærmer oss spørsmål omkring suggesjon og om en samfunnsmentalitet påvirket av en politisk utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI HAR SETT

glimtene på TV-skjermen, bildene fra møtene til «The 5 Percent Community». De likner til forveksling bildene fra et vekkelsesmøte. Deltakerne rives med. På podiet står predikantene og lar seg hylle. De lover snarvei til himlenes rike, der bare fem prosent av verdens befolkning befinner seg. Det er de som er overklassen. Du kan få være blant dem dersom du tar det rette valget. Og som ved alle vekkelsesmøter blir det etterpå holdt et vervemøte. I forbindelse med vekkelsesmøter heter det ettermøte. Der bearbeides sjelene etter showet eller omvendelsestalen, som har mørnet hjertene og åpnet sinnene.

DERFOR STÅR VI

overfor noe langt mer alvorlig enn at omkring 70 000 nordmenn kan avfeies som dumme, «at de kunne bite på noe sånt!». Hver enkelt må selvsagt bære ansvar for valg som er tatt. Det synes de første som har uttalt seg, å gjøre i fullt monn. De som bet på, er imidlertid verken dårligere eller dummere enn noen hver av oss, som i andre tilfeller og under andre omstendigheter lar oss både friste og forføre av andre ting. To av dem som har tapt betydelige beløp, Kurt Holm og Thor Hermansen, har snakket åpent og klokt om det som skjedde da de ble engasjert.

TROLIG DREIER

det seg om et storstilt bedrageri. Den saken tar Økokrim fatt på. Det som kan være en kriminalsak med omkring en milliard kroner i potten, er skremmende nok, men like ille er det som vanskeligere kan la seg forme i en straffelov, nemlig den kyniske utnyttelsen av drømmen om et annet liv, om lykke - om en sikker tilværelse uten slit. Vi har den alle i hop. Den blir blant annet næret av et reklamemylder som samlet påvirker oss i et omfang vi vanskelig aner konsekvensene av. Det er og blir en gåte hvordan ansvarlige politikere kan leke med tanken om mer reklame overfor barn i for eksempel skolen. Vi smiler og ler av lottoreklamene, men innrømmer sjelden at de virker. Vi følger NRKs trekninger i beste sendetid lørdag, og har vanskelig for å vedgå at det et sted inne i oss er et håp.

Og drømmen formes av blikket, for vi ser den jo, overklassen, den flotter seg mer og mer og tegner sitt skamløse samfunnsbilde.

70 000 MENNESKER

er mange. De utgjør en masse. Vi nærmer oss spørsmål omkring suggesjon, som betyr påvirkning av et menneske ved å inngi det forestillinger mens forstand og vilje er satt mest mulig ut av virksomhet. Her berører vi ikke bare verdier forstått som moral og etikk, her synes vi mer og mer å være preget av en dominerende ideologi som tilskyndes av dagens politiske regime.

At denne drømmen om overklassen er så sterk og kan utnyttes så grovt i det som omtales som verdens rikeste land, er et opprør verdt!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media