Drømmen om Venus

Neste uke legger romsonden Venus Express ut på en ferd mot vår søsterplanet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den skal finne ut om det kan ha vært liv på planeten for bare 600 millioner år siden. Den vil også kunne gi en pekepinn på hvordan livet vil arte seg på jorda om 500 millioner år. Venus Express er det europeiske rombyråets første ekspedisjon til Venus. Etter planen skulle sonden ha vært på vei allerede, men utskytningen ble forsinket da materiale fra utskytningsrampen kom inn i selve sonden.

Astronomer fra hele verden har store forventninger til hva sonden kan finne.
 
-  Venus er jordas søsterplanet, og nesten like stor. Man skulle tro at planetene var ganske like. Men det er de ikke, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Fra paradis til helvete

For temperaturen på overflata er 460 varmegrader, og trykket tilsvarer 1000 meter under havoverflaten på jorda. Dessuten er hele Venus innhyllet i tette skyer.

-  Tidligere var planeten et tropisk paradis med vann, skyer og hav - en varm versjon av vår egen klode. Men sola har økt sin utstråling de siste 4,6 milliarder åra. Temperaturen økte gradvis og vannet fordampet. Så på et tidspunkt gikk dette amok, og landet ble det helvete som vi ser i dag, sier Ødegaard.

-  Det spennende er at vi tidligere trodde dette skjedde for fire milliarder år siden. Det betyr at planeten bare var trivelig i et par hundre millioner år. Nå tror man at klimaomveltningen skjedde seinere, noe som kan bety at planeten kan ha vært levelig i fire milliarder år - lenge nok til å skape primitivt liv. Det som er interessant for oss jordboere, er at det samme vil skje med oss om 500 millioner år.

Leter etter bakterier

-  Dette vil skje uansett hva vi mennesker finner på?

-  Vi kan muligens framskyndes litt med klimautslipp. Men dette er lange utsikter, og to forskjellige tidsskalaer, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard..

Venus Express skal også lete etter levende bakterier i Venus\' atmosfære.

VENUSPASSASJEN I FJOR: En fisker i Florida i USA 8. juni i fjor, under Venus-passasjen
RAKETTEN: 55 meter lang, 174 450 kg tung.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer