Drømmen til en skadd president

George W. Bush drømte om å komme til Bagdad som en hvit ridder og med pomp og prakt gi irakerne selve friheten i gave denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det var tenkt at det skulle skje i en storslått seremoni når USA formelt overgir makta til en irakisk regjering onsdag. Slik går det neppe.

Det underlige er at planene ble lagt for denne storslåtte drømmen så seint som for et halvt år siden.

Kombitur

I helga var George W. Bush gjest på EU-toppmøtet i Irland. Der sa han at uenigheten om krigen og krigens begrunnelse var historie. I dag og i morgen er han på NATO-toppmøtet i Istanbul, som har vært rammet av flere terrorbomber i dagene før toppmøtet.

Onsdag skulle Bush etter planen dra til Bagdad og la seg hylle som Iraks frigjører. Den røde løper skulle rulles ut for frihetens førstemann, der han hadde håpet han skulle holde en tale på stedet der Saddam Husseins statue sto, og teatralsk gi friheten til et takknemlig irakisk folk.

Planen for PR-stuntet ble lagt etter at Bush-administrasjonen før jul ble tvunget av sine europeiske allierte og den blodige virkeligheten på bakken i Irak til å gi over makta til en irakisk regjering 30. juni, skriver den britiske avisa the Guardian.

Tre uker etter dette bestemte NATO at toppmøtet i Istanbul skulle skyves fra mai i år til slutten av juni. Grunnen var at Karl Rove, politisk rådgiver i Det hvite hus, hadde født ideen om at Bush personlig skulle spille en hovedrolle i seremoniene på onsdag.

Ingen legitimitet

Turen skulle være en overraskelse av sikkerhetsgrunner. Hvis den nå finner sted vil det uansett være en stor overraskelse, og bare et møte med de nye lederne under en massiv sikkerhet.

Tanken var at overføringen av makt skulle gi den irakiske regjeringen en legitimitet som skulle gjøre det mulig for Bush å bli tatt imot som en helt i Bagdad. Slik gikk det ikke.

Terroren i Irak har bare bredt mer og mer om seg i ukene og dagene før maktovertakelsen.

Bare i går ble to barn og en amerikansk soldat drept i rakett- og bombekasterangrep i Bagdad, og en amerikaner ble drept da et transportfly ble beskutt. De amerikanske angrepene på Fallujah og andre byer har igjen undergravet det lille som måtte være igjen av legitimitet for USA og den nye USA-innsatte ledelsen.

TYRKISK PEPPER: Bush-besøket var ikke populært blant de tusentalls demonstrantene som ga uttrykk for hva de mener om ham.