Skolemassakren i Florida:

Drømmen var OL i 2020, så ble han drept: Dette er ofrene etter skolemassakren i Florida

Onsdag ble 17 lærere og elever drept i USAs tredje verste skoleskyting. Nå har politiet offentliggjort navnene deres.

SKOLESKYTING: Skyteepisoden skjedde på den videregående skolen Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland. 17 personer ble drept. Blant dem var geografilæreren til Sanjana Ramnanan, som fikk en gjeng elever i sikkerhet, sekunder før han selv ble drept. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 17 personer mistet livet og 14 ble skadd da 19 år gamle Nikolas Cruz åpnet ild mot lærere og elever på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida på onsdag.

Gjerningsmannen ble arrestert kort tid etter angrepet. Torsdag tilstod han angrepet, og ble siktet for 17 drap og drapsforsøk, skriver nyhetsbyrået AFP.

Massakren var USAs 18. bare i 2018, og betegnes som historiens tredje verste. Bare Virginia Tech-massakren i 2007, der 33 mennesker ble drept og 61 såret, og Sandy Hook-massakren i 2012, der 20 barn og seks voksne mistet livet var verre. Hendelsen for seks år siden er en av USAs verste skolemassakre gjennom tidene.

NICHOLAS DWORET. Foto: AP / NTB scanpix
NICHOLAS DWORET. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Onsdag gjemte både elever og lærere seg igjen under pulter og skap da Nikolas Cruz gikk løs på dem med et halvautomatisk våpen. Da han ni minutter senere forlot skolens område, hadde flere liv allerede gått tapt. Det skriver AFP.

- Han hadde hele livet foran seg

Et av Cruzs ofre, 17 år gamle Nicholas Dworet var en av dem. Svømmeren, som ble rekruttert til University of Indianapolis' svømmelag, skulle begynt å studere til høsten, skriver CNN. Målet hans var å konkurrere i Sommer-OL i 2020.

- Han var en del av familien, sa Jason Hite, universitetets svømmetrener til New York Times.

Svømmeklubben beskriver ham som «en fantastisk person som hadde hele livet foran seg». Ifølge dem, skulle han bli noe stort. Hite visste at noe var galt da han onsdag morgen sendte Dworet en melding etter at han hadde hørt om skytingen, uten å få svar.

- Det tristeste med dette er hvor hardt gutten hadde jobbet for å komme seg opp og fram. Han hadde virkelig alle verdens muligheter foran seg, sier han til avisa.

- Nicks bortgang minner oss om at vi er en del av en større verden, og når tragedier skjer andre steder i verden, påvirker det også oss her hjemme. I dag, og i de kommende dagene, håper jeg dere tar ekstra godt vare på Nicks- og de andre ofrenes familier, sier universitetslektor Robert Manuel til Time.

Døde timer etter massakren

Gina Montalto (14) mistet også livet i massakren. Det bekrefter Boward fylkes sheriff, Scott Israel til Time.

GINA MONTALTO. Foto: AP / NTB scanpix
GINA MONTALTO. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Vår vakre datter, Gina Rose, ble revet fra oss under tragedien som utspilte seg ved Marjory Stoneman Douglas High School. Hun var en smart, omtenksom, sterk jente som alltid lyste opp rommet. Hun kommer til å bli savnet av familien vår i all evighet, sier moren hennes, Jennifer Montalto.

Montalo gikk første året på videregående før hun, bare timer etter massakren, omkom.

- Vi mistet en vakker sjel i natt, sa læreren hennes, Andy Mroczek, til New York Times.

- Han reddet livet mitt

Geografilærer Scott Beigel ble bare 35 år gammel. Han ble drept i det han prøvde å lede elevene tilbake i klasserommet sitt i det skytingen begynte. Kelsey Friend, en av Beigels elever, sier i et intervju med CNN at han ble skutt utenfor klasserommet, og at han reddet livet hennes.

- Beigel var, og vil alltid være helten min. Jeg kommer aldri til å glemme det han gjorde for meg og de andre elevene i klassen. Jeg lever i dag, og det er hans fortjeneste, sier hun.

Ifølge Friend var Beigel et godt menneske.

- Hvis jeg bare kunne møtt ham nå... Jeg ville gitt ham en stor bjørneklem som takk. Men det kan jeg jo ikke gjøre, sier hun til avisa.

Jennifer Zeif, moren til en av elevene Beigel reddet, hyller ham i New York Times. Ifølge henne var sønnen, Matthew (14) den siste som kom seg i trygghet inn i klasserommet. Sekunder senere var rommet fylt med røyk, og læreren lå blek og blødende på gulvet.

- Beigel kunne ha gått først inn i klasserommet. Hvis han hadde gjort det, hadde ikke Matthew vært her i dag, sier hun.

- Vi ses på onsdag

JOAQUIN OLIVER. Foto: AP / NTB scanpix
JOAQUIN OLIVER. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

På tirsdag sendte Joaquin Oliver (17) vennen Julien Decoste en melding med en forespørsel om å hjelpe ham med å trene til sin neste basketballkamp, som var datert torsdag. «Ser deg der», responderte Decoste.

Oliver spilte basketball på høyt nivå, og han elsket å skrive dikt. Han og kompisen var avgangselever og hadde som felles mål å uteksamineres sammen.

- Vi ville fullføre videregående samtidig for å motbevise alle som trodde vi ikke klarte å gjennomføre det sammen.

Onsdag, da skytingen brøt ut på skolen, sendte Decoste Oliver en melding. «Har du det bra?», skrev han. «Jeg trenger at du svarer meg nå. Vær så snill», skrev han. Det så hverandre ikke igjen den dagen.

Ofrene for skoleskytingen i Florida

 • Nicholas Dworet (17)
 • Gina Montalto (14)
 • Joaquin Oliver (17)
 • Aaron Feis (37)
 • Alyssa Alhadeff (14)
 • Martin Duque Anguiano (14)
 • Jaime Guttenberg (14)
 • Luke Hoyer (15)
 • Cara Loughran (14)
 • Alaina Petty (14)
 • Meadow Pollack (18)
 • Helena Ramsay (17)
 • Alexander Schachter (14)
 • Carmen Schentrup (16)
 • Peter Wang (15)
 • Scott Beigel (35)
 • Chris Hixon (49)

Kilde: New York Times

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer