Drømmepåske for nordlendinger og redningsfolk

Sjefen for Norges Røde Kors' 5000 rødkledde helter i påskefjellet, Eli Merethe Hageberg, mener folk har lært av fjorårets rekordmange leteaksjoner. - Færre folk i påskefjellet, stabilt dårlig vær i Sør-Norge og drømmepåske i Nord-Norge har gjort at vi har hatt den roligste påsken på 20 år, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det stabilt dårlige været i Sør-Norge har gjort at ingen plutselig ble overrasket av dårlig vær, slik folk ble i fjor, sier lederen for Norges Røde Kors Hjelpekorps, Eli Merethe Hageberg.

En person omkom, totalt 42 personer ble meldt savnet og det ble gjennomført 23 leteaksjoner. Det er status etter årets påske. Antallet leteaksjoner er mer enn halvert siden i fjor, da fire personer omkom og det ble gjennomført 51 leteaksjoner etter 106 savnede personer i fjellet.

- Det er langt færre påsketurister i Nord-Norge og drømmeværet der har gjort at få leteaksjoner har vært nødvendig i landsdelen, mener Røde Kors-lederen.

Færre til fjells

Bare fem av årets leteaksjoner ble gjennomført i Nord-Norge, men påskefjellets ene dødsoffer ble funnet død i Bardu i Troms.

- Det var en 26 år gammel mann som ble funnet omkommet fredag kveld etter at han falt utfor en skrent under en skitur, sier Eli Merethe Hageberg.

Ifølge Røde Kors har påskeutfarten i fjellet vært mindre i år og færre har vært på langturer med overnatting.

- Folk har trolig også lært etter fjorårets rekordmange leteaksjoner, sier lederen for Røde Kors Hjelpekorps.
De fleste av årets leteaksjoner var av kort varighet, mange under en time.

- Unødvendig mange leteaksjoner ble igangsatt på grunn av mangelfulle meldinger. Folk glemmer å melde fra om endrede planer og de husker ikke å si fra som lovet når de har kommet fram, sier informasjonslederen på Golsfjellet.

Færre skader

Røde Kors-mannskapene har behandlet 797 skader i løpet av påsken. Det er det laveste antall skadde personer på 20 år, bare i 1992 og i fjor var antallet omtrent som i år.

- På 18 år har 19 mennesker omkommet i påskefjellet, 1165 personer har vært savnet og 23500 personer er blitt behandlet for skader, sier lederen for Røde Kors Hjelpekorps, Eli Merethe Hageberg.