Drømmepåske venter

Null nedbør, mye sol og 15 plussgrader. Men stor fare for snøskred, solskader, isbrekollaps og grassbrann.

STARTSKUDD FOR DRØMMEPÅSKE: Bare å glede seg over værtilbudet - i snøterreng eller hjemme. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
STARTSKUDD FOR DRØMMEPÅSKE: Bare å glede seg over værtilbudet - i snøterreng eller hjemme. Foto: Thomas Rasmus Skaug, DagbladetVis mer

Langtidsvarselet fram til påskeaften er entydig.

Det blir drømmepåske hele veien fra Lindesnes i sør til godt og vel Bodø i nord med sol i kortere eller lengre perioder hver dag.

Langs kysten fra nordlige deler av Nordland, Troms og Finnmark blir det endel vind og noe nedbør.

Innlandet i nord får mer skyet vær med varierende vind, men nedbør bare så vidt det er.

Dagbladet har sjekket de daglige nedbørsvarslene i åtte byer og sentrale påskesteder fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør: 0 millimeter i alle rubrikker - altså ikke et snøfnugg eller et regndrypp noen av stedene til og med påskeaften.

Opptil 15 grader

- I Sør-Norge ser vi at det blir gradvis mildere fra denne første helgen. Fra midten av påskeuka vil mange oppleve 12-13 plussgrader på dagtid, ja kanskje 15 avhengig av skyer og vindpust, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill til Dagbladet.

Her kan du sjekke været hvor du befinner deg i kongeriket eller andre steder på kloden - foreløpig til og med første påskedag, søndag 21. april.

Mye sol, lite skyer, null nedbør og snødekte flater og bakker i høyden der mange oppholder seg, gir mange gleder og utfordringer, for ikke å si farer, i den nest seineste uka det er mulig å legge påske etter religiøse og astrologiske kjøreregler.

- Fortsatt nattfrost eller et minimum av plussgrader i mørket gir skarpt skiføre fra morgenen av.

- Mye sol gir en etterlengtet smak av vår og sommer. Men eksperter på hud og solstråling varsler om nødvendigheten av solkrem og hudbeskyttelse, vinterbleke som mange av oss er.

Grassbrann

- Null nedbør og sol gir stor grassbrannfare

- Flere isbreer er tilgjengelige for skiturer fordi Sognefjellveien åpner etter vinterstengning allerede nå til påske. Men der kommer ekspertene med et stort OBS foran en ekstraordinær skiopplevelse, som vanligvis ikke er tilgjengelig til påske. Selv om det ser aldri så tett og flott ut på overflaten, er det et spesielt tynt snølag på breene nå.

Det betyr at de såkalte snøbruene lettere brister, og at det er større fare for å falle ned i bressprekkene. De er ofte 20-30 meter dype.

- Og det aller største OBS-varselet for mange: Faren for snøskred.

Nord-Norge generelt og Troms spesielt er fortsatt mest utsatt.

Her kan du sjekke de daglige snødybdene fra målestasjonene til Meteorologisk institutt over hele landet.

Mest snø å by på pr. fredag 12. april har Sjufjellet, 1020 meter over havet i Balsfjord i Troms med 319 centimeter.

Ja, mer enn tre meter.

11 døde i snøskred

Hovedredningssentralen Nord-Norge har loggført 27 skred bare siden 1. mars.

11 personer har mistet livet i skred i vinter, de fleste i Troms. Det er høyeste ulykkestall på åtte vintre.

Og NVEs skredvarsel varsom.no er ekstra viktig denne påsken før tur i bratt terreng.

Leder for snøskredseksjonen i NVE, Rune Engeset, forklarer hvorfor skredsituasjonen er ekstraordinær, særlig i Troms:

- Kulda har lagd farlige lag under overflaten, der selv ikke rutinerte skigåere kan lese farlige situasjoner. Skredene blir utløst av disse lagene lenger nede. Det skjer plutselig uten noe forvarsel av lyder eller drønn.

Fire av de 11 som har omkommet denne vinteren er utenlandske skiløpere: Fire fra Finland og en fra Sverige.

- Meterstore plakater ved bagasjehenting på flyplassene om varsom.no og snøskredviodeoer fra Innovasjon Norge har gitt god hjelp til skiturister fra andre land, sier Engeset.