Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drømmer du om å flytte til Storbritannia? - Kast deg på første fly

Nordmenn kan i dag som EØS-medlemmer fritt flytte og bosette seg i Storbritannia. Hvordan vil det bli etter brexit?

FLYTTE?: EU og Storbritannia er enige om rammene for skilsmissen. Dermed kan det begynne å haste for nordmenn og EU-borgere som kunne tenke seg å flytte til Storbritannia, mener norsk ekspert. Foto: Tolga Akmen / Reuters / NTB Scanpix
FLYTTE?: EU og Storbritannia er enige om rammene for skilsmissen. Dermed kan det begynne å haste for nordmenn og EU-borgere som kunne tenke seg å flytte til Storbritannia, mener norsk ekspert. Foto: Tolga Akmen / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia må betale mellom 390 og 430 milliarder kroner i skilsmisseoppgjøret med EU. Det melder statsminister Mays kontor, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det kan begynne å haste for nordmenn som sitter med en uoppfylt drøm om å flytte til Storbritannia.

Fredag morgen bekreftet EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker at EU og Storbritannia er enige om rammene for en avtale om britenes utmelding fra EU. Det samme gjorde britenes statsminister Theresa May:

- Vi har arbeidet ekstremt hardt denne uka. Som dere alle kan se, har det ikke vært enkelt for noen av oss, sa May.

Et av de tre vanskeligste spørsmålene, som har gjort at forhandlingene har tatt så lang tid, dreier seg om rettighetene til britiske borgere i EU - og EU-borgere i Storbritannia.

Et sentralt spørsmål, som mange har stilt seg siden nyheten om sjokkresultatet i fjorårets brexit-valg, har vært om EU-borgere som i dag er bosatt i Storbritannia, og motsatt, vil få bli. Britiske myndigheter var tidlig ute og bekreftet nettopp det.

- Dra nå

Men hva med nordmenn som ønsker å bosette seg i Storbritannia i framtida?

Nordmenn kan i dag som EØS-medlemmer fritt flytte og bosette seg i Storbritannia. Men en av flere sentrale årsaker til at britene stemte for å bryte med EU, var at de ønsket mindre innvandring og større kontroll over sine egne grenser. Det kan også komme til å påvirke nordmenn med flyttetrang.

Så bør denne gruppen nordmenn kaste seg på det første flyet til London - før en endelig brexit-avtale foreligger?

- Ja, det burde de, er det klare svaret fra Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner.

I en felles rapport fra EU og Storbritannias myndigheter blir det fastslått at EU-borgere som bor i Storbritannia (og motsatt) før en ikke gitt dato, stort sett vil beholde de samme rettighetene som i dag. Det er imidlertid stor usikkerhet rundt hva som vil skje med dem som ønsker å flytte mellom EU-/EØS-land og Storbritannia etter denne datoen.

- Den store usikkerheten i brexit-spillet akkurat nå er at denne datoen ikke er spesifisert. Det kan fortsatt komme til å ta en god stund, for det er enighet om prinsippene og rammeverket for rettighetene som har vært det viktigste så langt. Datoene og tidsrammene kommer på plass seinere, sier Mustad.

MYE GJENSTÅR: Det gjenstår fortsatt et enormt stykke arbeid, før britene er klare for å ta endelig farvel til EU, forklarer Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MYE GJENSTÅR: Det gjenstår fortsatt et enormt stykke arbeid, før britene er klare for å ta endelig farvel til EU, forklarer Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hard eller soft?

Theresa May har tidligere lovet at det skal bli slutt på den frie bevegelsen av mennesker mellom EU og Storbritannia, med et mål om at innvandringen til landet skal begrenses til noen titusen hvert år. Mye endret seg imidlertid med valget i sommer.

- Det avhenger av om Storbritannia velger å gå for en hard eller «soft» brexit. Dersom britene sikrer seg tilgang til det indre markedet, så vil man fortsatt ha fri flyt av varer, tjenester og folk. I så fall vil norske borgere enkelt ha muligheten til å slå seg ned der også i framtida.

Å tillate fortsatt fri bevegelse over grensene, vil kunne gi Storbritannia større adgang til EUs indre marked, selv etter at EU-medlemskapet er over for godt.

- Det er fortsatt for tidlig å si noe om hva slags reguleringer Storbritannia kommer i framtida. Det vi vet allerede nå er at mange britiske EU-borgere har flyttet hjem til Storbritannia, fordi de er usikre på hva som kommer til å skje i framtida, sier Mustad.

- Enorme operasjoner gjenstår

Fredagens enighet betyr i praksis at de to partene er klare for å bevege seg inn i fase to av forhandlingene, hvor det gjenstår et enormt stykke arbeid.

- Jeg vil anslå at Storbritannia er ferdig med rund 15 prosent av brexit-arbeidet. Det er et vanvittig «stein på stein»-prosjekt britene har igangsatt, med enorme operasjoner som gjenstår i årene som kommer, sier Mustad til Dagbladet.

Mens fase én nærmest utelukkende har handlet om skilsmissen, vil fase to også omfatte diskusjoner om overgangsordningen og en framtidig handelsavtale, skriver NTB.

Den formelle beslutningen om å åpne fase to skal tas av stats- og regjeringssjefene i de 27 gjenværende EU-landene på toppmøtet i Brussel neste uke. Men Juncker sier han er sikker på at vedtaket vil gå igjennom.

Nyheten om at Storbritannia og EU har tatt et stort skritt videre i forhandlingene blir mottatt som en god nyhet hos Norges Europaminister Marit Berger Røssland.

- En ordnet brexit er bra for Europa, og bra for Norge, skriver hun på Twitter kort tid etter at nyheten ble kjent.

- Gode nyheter for norske bedrifter

NHO feirer også fredagens meldinger, og sier at det er en god nyhet for norske bedrifter.

- Da først brexit var et faktum i fjor, er det gode nyheter for norske bedrifter at det nå er et forhandlingsgjennombrudd i forhandlingene mellom EU og Storbritannia. Den omfattende handelen mellom Norge og Storbritannia er avhengig av forutsigbarhet og at spillereglene ikke dramatisk blir endret i 2019, sier NHOs viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid, ifølge NTB.

Han mener det er viktig at partene kommer til enighet om overgangsordninger som tar hensyn til Norge - slik at usikkerheten og endringene for norske bedrifter blir så liten som mulig.

- Enighet mellom partene om den første delen av brexit-forhandlingene øker sjansene for at partene kan bli enig om rammene av en avtale innen britene går ut. Siktemålet må være en ny avtale som sikrer integriteten i EUs indre marked der også Norge deltar, sier NHO-direktøren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!