Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Drømmer er en berikelse

- Drømmer er avgjørende for å få bearbeidet det jeg har opplevd i løpet av en dag, og er helt klart også en berikelse i min type jobb, forteller forfatteren Øystein Wingaard Wolf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er Brage-pris nominert og aktuell med sin 21. bokutgivelse.

- Inspirasjon til arbeidet mitt får jeg ved å være våken, men alle inntrykkene bearbeides i drømme. Jeg synes det er et paradoks at mennesker i hovedsak jobber med det bevisste for å finne et fundament i livet sitt. Det er jo i det ubevisste de evige perspektiver skjer, mener han.

Bedre selvforståelse

Helt fra barnsben av har Wolf hatt et nært forhold til drømmer. Bestemoren hans hadde en stor bok om drømmetydning, og den dro hun fram hver gang guttungen fortalte om drømmene sine.

På spørsmål om han tror drømmer kan brukes til å forstå sitt eget liv bedre kommer svaret kontant.

- Nesten halve livet tilbringer vi i en ubevisst søvntilstand. På bakgrunn av dette synes jeg det sier seg selv at man bør ta drømmer og deres betydning på alvor.

Han tror derimot ikke innholdet i drømmer er kjønnsbestemt.

- Selv om menn generelt sett er mer aggressive enn kvinner, tror jeg ikke drømmer påvirkes av dette.

Drømmer og erotikk

Det er en klar sammenheng mellom erotikk, livsinnhold, drømmer og kreativitet, mener forfatteren.

- Vi er omgitt av middelmådighet, og erotikk er det som gjør at du orker livet ditt. Drømmer er blant annet en måte å bearbeide alle de erotiske inntrykkene vi får i løpet av en dag.

Han er skeptisk til i hvilken grad psykologer og psykiatere tar drømmene til pasientene sine på alvor.

- Mitt inntrykk er at fagfolk flest lever seg lite inn i pasientenes problemer, og at de hovedsakelig er opptatt av å få bekreftet sin egen kunnskap, også når det kommer til betydningen av drømmer.

BERIKELSE: - Jeg er oppvokst på 70-tallet, da alle jenten gikk i så trange bukser at man som gutt ble helt tummelumsk. Drømmer var en fin måte å få bearbeidet alle disse erotiske inntrykkene på, forteller forfatter Øystein Wingaard Wolf.