Drømmer om å stille ut malerier

En av tre kan overleve samme blodkreft som Regine (17). For 30 år siden overlevde ingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KRISTIANSUND (Dagbladet.no): For 30 år siden var det ingen som overlevde den alvorlige blodkreften som har rammet Regine Hansen Stokke (17). Nå kan en av tre bli friske.

Drøyt 150 nordmenn blir alvorlig syke hvert år av akutt myelogen leukemi.

Mens den usedvanlig ressurssterke 17-åringen i Kristiansund venter på tips om en seriøs klinikk i utlandet som kan gi en ny vurdering av hennes diagnose, har sympatien flommet inn til henne og familien.
Hun måtte slå av telefonen og meddele seg gjennom sin blogg for å få gjort det hun hadde planlagt fredag - å male.

Regines blogg hadde over 70.000 treff dagen før Dagbladet fortalte om hennes tanker om liv og død. Fredag kveld hadde en av Nordens største aviser, Expressen.se, toppoppslag på Regines blogging om kreftsykdommen som hun vet kan avslutte livet før hun fyller 18 år 6. juni.

I denne videoen på Dagbladet.no forteller hun sine tanker om døden.

- Ikke få oppleve noe mer
- Det å ikke skulle få oppleve noe mer gjør at jeg frykter døden mer, sier hun.

Det hun ville gjøre fredag var å male sammen med en dame som heter Else.

- En utrolig hyggelig mann ringte i morges og spurte om jeg ville ha utstilling om to måneder, det ble jeg utrolig glad for. Håper jeg lever da, skriver hun i bloggen.

Og dagen med pensler, farger og staffeli hjemme hos Else har vært fin.

- Har kost oss
- Utrolig flott dame. Jeg sitter her enda, og vi har spist lunsj og kost oss. Det har vært et bra avbrekk fra alt det stressende, skriver Regine.

Bildegalleriet til foto- og malerinteresserte Regine finner du her.

En av mange som tok direktekontakt med Dagbladet fredag morgen, var programleder Line Victoria Husby i TV2.

Beundrer i TV2
Hun vegret seg lenge mot at vi skulle fortelle om hennes beundring for Regine - av frykt for at det blir oppfattet at hun vil sko seg pr-messig på Regine. Hun har lest Regines skildringer lenge før bloggen ble kjent for alle.

 BEUNDRER REGINE:  TV2-programleder Line Victoria Husby har lenge fulgt og støttet Regines kamp - i det stille. Foto: HENNING LILLEGÅRD
BEUNDRER REGINE: TV2-programleder Line Victoria Husby har lenge fulgt og støttet Regines kamp - i det stille. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

- Jeg har vært i kontakt med Regine tidligere på mail, hun er helt fantastisk. I dag har Dagbladet mange unge, ettertenksomme lesere som ikke lenger synes dere egen fjortiskrise er så ille likevel, skriver TV2-programlederen.

Har funnet ut mye
Seksjonslege Lorentz Brinch  ved seksjon for blodsykdommer, medisinsk avdeling på Rikshospitalet snakker ikke med andre om egne pasienter - selv om Regine og hennes foreldre gir tillatelse til at han kan bli intervjuet av Dagbladet  om hennes sykdomstilfelle.

Men han orienterer gjerne om sykdommen AML (akutt myleogen leukemi)  på generelt grunnlag.

 - For noen år siden gikk denne typen svært alvorlige  sykdom under ett begrep. Nå har forskere funnet ut at det er mange spesifikke undergrupper med med større variasjoner fra pasient til pasient, som legevitenskapen ikke kjente til tidligere, sier Brinch til Dagbladet.

To av de viktigste årsakene til  prognosen for å bli frisk, er hver enkelts evne til å tåle harde cellegiftkurer og om det er feil med kromosomer eller gener.

Ikke arvelig
- Betyr det at denne typen kreft er arvelig?
- Nei er svaret, nesten uten unntak. Det er bare i helt spesielle tilfeller at vi har funnet noen arvelig sammenheng.

Regine og foreldrene forteller at hun responderte godt på tøff cellegiftbehandling, men at feil med kromosomer og gener har gjort at sykdommen har tatt grep igjen.

Best sjanse under 60
Det er i overkant 150  tilfeller av denne krefttypen i Norge i året. Det er bare en håndfull pasienter i året som er så unge som 17 år gamle Regine.

Yngre pasienter - i aldersgruppen opp til 60 år - har statistisk den beste sjansen til å bli friske.

- For denne gruppen, som er den minste, regner vi  nå med at mellom 30 og 40 prosent kan bli helt friske. Dessverre er utsikten dårligere for de som er eldre, og det er de fleste.  Og vi skal huske  at for bare 30 - 40 år siden var det ingen som ble friske.  Hardere kurer med cellegift gjorde omslaget.  Nå vet vi mer om årsakene til sykdommen enn da den nye typen cellegiftbehandling startet, men forskningen har i begrenset grad så langt funnet nye, dokumentert effektive behandlingsmåter , sier Brinch.

VET MER NÅ: Forskning på AML har gjort framskritt, sier seksjonsoverlege Lorentz Brinch på Rikshospitalet. Foto: ARNE V. HOEM
VET MER NÅ: Forskning på AML har gjort framskritt, sier seksjonsoverlege Lorentz Brinch på Rikshospitalet. Foto: ARNE V. HOEM Vis mer