DRØMMEN OM REGJERING: KrFs tillitsvalgte mener partiet bør søke regjeringsmakt. Siden en sentrumsregjering er urealistisk, er en Erna Solberg-ledet sentrum/høyre-regjering førstevalget. Siv Jensen og Frp er ikke ønsket i det selskapet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DRØMMEN OM REGJERING: KrFs tillitsvalgte mener partiet bør søke regjeringsmakt. Siden en sentrumsregjering er urealistisk, er en Erna Solberg-ledet sentrum/høyre-regjering førstevalget. Siv Jensen og Frp er ikke ønsket i det selskapet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

...har Jonas på vent

Drømmer om Erna

Et flertall av KrFs fylkesledere vil regjere sammen med Erna, men kutte ut Siv. Men døra er ikke lukket for Jonas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har snakket med 17 av 19 fylkesledere i KrF om veivalget partiet skal foreta på landsstyremøtet første helg i november. Partileder Knut Arild Hareide har lovet å komme med en viss avklaring på hvem KrF vil samarbeide med i neste stortingsperiode. Han står i en krevende balansegang: Han må være så tydelig som mulig slik at velgere og andre ser hvor KrF står, han må ikke gi fra seg for mange forhandlingskort, men sikre handlingsrom til etter valget. Og han må ikke minst forene ulike syn i partiet.

Vil ikke styre med Frp

Mange av fylkespartiene er fortsatt i prosess og har ikke «landet» sine anbefalinger. Men følgende bilde trer fram:

* KrF bør søke regjeringsmakt for å få politisk gjennomslag.

* partiet må tydeliggjøre sin posisjon som sentrumsparti, fristilt fra blokkene.

- Vi skal verken være et blått eller et sosialistisk parti, sier fylkesleder i Oppland KrF, Toril Kristiansen.

*det er uaktuelt å sitte i regjering med «fløypartiene» Frp og SV.

- Vi har fått god uttelling med Frp, men det er ingen hemmelighett at det har vært vanskelig i en del verdisaker, sier leder i Buskerud KrF, Hege Irene Fossum.

- Slik jeg kjenner partiet, er det tindrende klart at vi ikke vil i regjering med Frp, sier leder i Sogn og Fjordane KrF, Trude Brosvik.

Erna, Knut Arild og Trine

*Et flertall foretrekker en regjering med KrF, Høyre og Venstre, men kan være åpen for samarbeid til venstre dersom førstevalget ikke lykkes.

- Vi bør få et vedtak som gir en klar retning og avklarer mest mulig for velgerne. Ønskekonstellasjonen er Høyre, Venstre og KrF, sier Ole Døvik fra Vestfold KrF.

- Vi ønsker å peke på at alternativet er Erna som statsminister er førstevalget.. Våre velgere ligger mellom KrF og Høyre. Vi vil ikke utelukke andre muligheter, sier Hordaland.

Erna Solberg har gjentatte ganger sagt at hun ikke vil utelukke Frp, mens Frp på sin side ikke vil støtte en regjering de ikke er med i.

- KrF har tradisjon for samarbeid til Høyre, og det er nok en foretrukket modell. Så langt har vi ikke tatt på alvor partiets retorikk om at vi kan samarbeide både til høyre og til venstre. Sentrum/venstre-samarbeid har ikke vært prøvd. Vi i Finnmark er ikke fremmed for et samarbeid til venstre, sier fylkesleder i Finnmark KrF, Svein Iversen.

Gjennomslag med Frp

*De fleste mener en samarbeidsavtale à la dagens er en engangsforeteelse som ikke frister til gjentakelse. Andre vil ikke utelukke det.

- Vi ønsker en ikke-sosialistisk regjering også etter valget. Men vi stenger ikke døra for en samarbeidsavtale, sier Brynjar Høidebraaten fra Østfold KrF.

Også leder av Vest-Agder KrF legger vekt på at KrF har fått betydelig gjennomslag gjennom samarbeidsavtalen med Høyre, Frp og Venstre, og ønsker en pragmatisk tilnærming.

*Det er uenighet om hvor langt landsstyret bør gå i avklaringen i november.

Noen ønsker at partiet allerede nå peker på et foretrukket alternativ, ikke minst fordi et retningsvalg er lettere å kommunisere. Andre vil avvente programprosessen i andre partier for å se hvor KrF kan få best gjennomslag for sine hjertesaker, og vente til landsmøtet til våren. Noen understreker også at det er viktig å ha handlingsrom etter valget.

Sikre handlingsrom

Landsstyremøtet går av stabelen før regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre har startet budsjettforhandlingene. Noen peker på at det vil være uklokt å foreta et retningsvalg som kan undergrave budsjettforhandlingene. Frp-representant Roy Steffensen sa til Dagbladet i forrige uke at dersom KrF velger samarbeid med Ap for neste periode, vil ikke Frp være interessert i å bidra til å gi KrF budsjettgjennomslag. Andre peker på at det vil uklokt å binde seg til en samarbeidskonstellasjon før regjeringen har vist hva de kan gi sentrumspartiene i det siste budsjettet før valget.

- Vi bør tydeliggjøre våre saker og vår sentrumsposisjon. Så får vi se partiprogrmmene og hvilket samarbeid som tjener oss best. Vi trenger ikke å si noe om førstevalg nå, sier Toril Kristiansen fra Oppland KrF.