Drømmer om Kjell Magne

Høyreleder Jan Petersen har en drøm. Han ser for seg at KrFs Kjell Magne Bondevik og Venstres Lars Sponheim vender ryggen til Senterpartiet og går inn i en regjering sammen med Høyre etter høstens stortingsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Petersen er så oppsatt på makt at han ikke engang avviser Kjell Magne Bondevik som statsminister i en eventuell samarbeidsregjering.

- Nei, det snakker vi ikke om nå. Først skal vi ha et valg. Deretter skal vi forhandle, sier Petersen.

Klappsalver

I går samlet Høyres tropper seg til landsmøte på Hotel Plaza i Oslo. Etter måneder med positive meningsmålinger, var entusiasmen så sterkt at landsmøtedeltakerne avbrøt partileder Jan Petersen med applaus nærmere 40 ganger i løpet av landsmøtetalen. Og etter talen klappet forsamlingen for sin leder i mer enn to minutter.

- Denne forsamlingen tror på regjeringsmakt etter valget, sa en opprømt Jan Petersen til Dagbladet.

Også han begynner å tro at Høyre er på vei mot regjeringskvartalet.

Men foreløpig er Petersen og Høyre alene om å tro på et regjeringssamarbeid med KrF og Venstre. Sentrumspartiene holder fortsatt fast på sitt alternativ.

- Samarbeidsdiskusjonene vil ikke skyte fart før etter valget. Før den tid vil sentrumspartiene holde fast ved sitt alternativ. Det er forståelig, sier Petersen.

«Oslomodellen»

I debatten etter Petersens tale etterlot delegatene ingen tvil om hva de ønsker. Sterkest ut gikk Oslos byrådsleder, Erling Lae.

- Samarbeidet mellom Høyre, KrF og Venstre i Oslo bør danne modell for en ny regjering i Norge, sa Erling Lae.

Han mener byrådssamarbeidet i Oslo viser at Venstre og KrF kan samarbeide med Høyre.

- Slik bør det bli på landsplan også. Oslomodellen bør bli norgesmodellen. Bare slik kan vi skape et sterkt alternativ til Ap-regjeringen, sa Lae.

Kjedelig

I dag og i morgen skal Høyres landsmøte debattere og vedta et nytt program. Selv om det underveis vil oppstå diskusjoner om tre- fire stridsspørsmål, er konfliktnivået nærmest fraværende.

- Mediene vil nok finne dette landsmøtet kjedelig, men for oss er dette et godt og viktig møte der vi gjør alle forberedelser før valgkampen, sier Høyre-lederen.

FLERKULTURELT: I går kveld inviterte Oslo Høyre til flerkulturell aften i Høyres Hus.