||| En nordisk forbundsstat ville bli verdens 10. største økonomi og fått en plass i verdenspolitikken. En svensk historiker tror Nordens forente stater kan bli virkelighet innen 20 år.
Danmark, Finland, Sverige, Norge og Island med felles statsoverhode, parlament og regjering vil få en selvsagt plass i viktige internasjonale fora som EU, G20 og FN, mener historiker og samfunnsdebattant Gunnar Wetterberg.
Med til sammen 25 millioner innbyggere ville Norden være med å ta de store avgjørelsene som globaliseringen og finanskrisen tvinger fram, tror han.
Mens oppmerksomheten rundt årets sesjon i Nordisk Råd og nordisk ministerråds møter i Reykjavik er på bånn og flere statsråder dropper å dra for å treffe nordiske kolleger, vil Wetterberg forsterke det nordiske samarbeidet og gjøre det overnasjonalt på flere områder.
- Forbundsstaten Norden er en realistisk utopi. Det er en visjon som ligger og venter på en handlingskraftig grensesprengende politikk, både geografisk og politisk, sier han. Mandag lanserte Wetterberg boka «Förbundsstaten Norden».
- Urealistisk Stortingsrepresentant og medlem av Nordisk Råd, Per-Kristian Foss (H), mener derimot at forslaget er helt urealistisk.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger