Drømmer om Nordens forente stater innen 20 år

En nordisk forbundsstat ville bli verdens 10. største økonomi og fått en plass i verdenspolitikken.

PÅ VEI INN I UNION?: De nordiske landene samarbeider i dag bl.a. gjennom Nordisk Råd. Den svenske historikeren Gunnar Wetterberg tror alle landene ville tjene på å slå seg sammen til én stat. Foto: Lise Åserud/Scanpix
PÅ VEI INN I UNION?: De nordiske landene samarbeider i dag bl.a. gjennom Nordisk Råd. Den svenske historikeren Gunnar Wetterberg tror alle landene ville tjene på å slå seg sammen til én stat. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| En nordisk forbundsstat ville bli verdens 10. største økonomi og fått en plass i verdenspolitikken. En svensk historiker tror Nordens forente stater kan bli virkelighet innen 20 år.

Danmark, Finland, Sverige, Norge og Island med felles statsoverhode, parlament og regjering vil få en selvsagt plass i viktige internasjonale fora som EU, G20 og FN, mener historiker og samfunnsdebattant Gunnar Wetterberg.

Med til sammen 25 millioner innbyggere ville Norden være med å ta de store avgjørelsene som globaliseringen og finanskrisen tvinger fram, tror han.

Mens oppmerksomheten rundt årets sesjon i Nordisk Råd og nordisk ministerråds møter i Reykjavik er på bånn og flere statsråder dropper å dra for å treffe nordiske kolleger, vil Wetterberg forsterke det nordiske samarbeidet og gjøre det overnasjonalt på flere områder.

- Forbundsstaten Norden er en realistisk utopi. Det er en visjon som ligger og venter på en handlingskraftig grensesprengende politikk, både geografisk og politisk, sier han. Mandag lanserte Wetterberg boka «Förbundsstaten Norden».

- Urealistisk Stortingsrepresentant og medlem av Nordisk Råd, Per-Kristian Foss (H), mener derimot at forslaget er helt urealistisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer