Drømmer om opphold

De er fem av Norges asylsøkere, fem mennesker på flukt, som venter på å få sjansen til å etablere seg.

HÅPER: Fem flyktninger som håper på opphold i Norge, fra venstre Mohammed Almolia (46) fra Irak, bor i Kristiansund med kone og to barn på 11 og ni år, hadde asylintervju i mars og venter på svar. Jinda Meslem (24) kurder fra Syria, bor i Sund i Hordaland, har ektemann i Frankrike som hun håper å kunne gjenforenes med i Norge, har ventet ni mnd på asylintervju. Massoud Ibraheem (32) fra Syria, singel, bor i Grong i Nord-Trøndelag og har ventet i nesten 10 mnd på asylintervju. Bana (17) fra Eritrea, har ventet ni mnd på asylintervju. Karim Tahir (35), irakisk syrer fra Aleppo, kone og to barn på sju og tre år i Syria, har ventet ni mnd på asylintervju. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HÅPER: Fem flyktninger som håper på opphold i Norge, fra venstre Mohammed Almolia (46) fra Irak, bor i Kristiansund med kone og to barn på 11 og ni år, hadde asylintervju i mars og venter på svar. Jinda Meslem (24) kurder fra Syria, bor i Sund i Hordaland, har ektemann i Frankrike som hun håper å kunne gjenforenes med i Norge, har ventet ni mnd på asylintervju. Massoud Ibraheem (32) fra Syria, singel, bor i Grong i Nord-Trøndelag og har ventet i nesten 10 mnd på asylintervju. Bana (17) fra Eritrea, har ventet ni mnd på asylintervju. Karim Tahir (35), irakisk syrer fra Aleppo, kone og to barn på sju og tre år i Syria, har ventet ni mnd på asylintervju. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag vedtar Stortinget den framtidige innvandringspolitikken i Norge. Mange er spent på utfallet.

Blant dem er Karim Tahir, Massoud Ibraheem, Jinda Meslem, Bana og Mohammed Almolia, som i går deltok på en konferanse for asylsøkere i Oslo, der de utvekslet erfaringer med hverandre og med generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS.

Brytes ned - Det er flyktninger som dem som vi holder passive i asylmottak i månedsvis samtidig som regjeringen mener vi skal stille strengere krav til dem.

- Mange brytes ned, de snur døgnet, de grubler over når de skal intervjues, når de kan komme i gang, sier Ann-Magrit Austenå.

Utenforskap Foran dagens innvandringsdebatt i Stortinget hevder hun at de tøffeste innstramningene som foreslås vil ramme folk som regjeringen erkjenner at har et beskyttelsesbehov.

- Alle vet hvor negativt det er å plassere folk i mottak der de venter i mange måneders uvisshet om framtida si. De spør: «Hvorfor får jeg ikke mulighet til å ta ansvar for eget liv, hvorfor skal jeg sitte her uten å gjøre noe?»

- Hvis det nå ikke settes inn effektive tiltak for å korte ned behandlingstiden, så velger regjeringen og Stortinget aktivt å holde folk passive. Man skaper de klientene og det utenforskapet man sier man ikke vil ha, sier Austenå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer