Drømmerens farvel

Vaclav Havel (66) er i ferd med å rydde kontoret sitt på slottet Hradcany. 2. februar går han av som Tsjekkias president. En epoke er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PRAHA (Dagbladet): EN JULIDAG i 1990 dukket Øyer musikkforening med sin tsjekkiske dirigent Frantisek Svoboda opp på slottet i Praha for å hylle dikteren, dissidenten og fengselsfuglen som hadde blitt frihetssymbol for en hel verdensdel.

Etter en times leting ble presidenten funnet inne i en av slottets labyrinter, der han var i ferd med å bytte ut bildene som hang igjen etter den kommunistiske forgjengeren Gustav Husak. Ut kom han, røykende og smilende, i tøfler og en slitt T-skjorte han hadde fått fra sin gamle venn, rockemusikeren Frank Zappa.

I DAG GÅR HAVEL i dress og slips. Men han signerer fortsatt alle sine brev med sitt navn og et lite hjerte. Siden før jul og fram til for noen dager siden hang et stort lysende, rødt hjerte over slottet, som et slags kjærlighetsbudskap.

«Egentlig var jeg en selsom revolusjonær villfarelse,» sier Vaclav Havel i et intervju med Berlin-avisa Der Tagesspiegel.

- Jeg har alltid vært en drømmer, men også en større realist enn mange andre, legger han til.

MED HAVELS FARVEL forlater den siste av det tidligere kommunistiske Øst-Europas dissidentledere den storpolitiske arenaen. Vaclav Havel var den selvskrevne lederen da befolkningen i Kremls mest lojale lydrike i Øst-Europa gikk ut på gatene seinhøstes 1989. Han sto i spissen for å stifte Charta-77. Overklassesønnen var ubestikkeligheten selv. Aldri hadde han gått på akkord med sine idealer, aldri tilpasset seg. En antiautoritær opprører, noe han betalte for med år i fengsel og ødelagt helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer