Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drømmetur til å spy av

Tonje Nanette Arnesen (26) og Morten Hannevik Olsen (23) skal fly vektløst i sommer. Dagbladet blir med på turen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TONJE NANETTE ARNESEN

(26) og Morten Hannevik Olsen (23) skal i sommer på en litt spesiell flytur - fire timer i det europeiske romfartsprogrammet ESAs nullgravitasjonsfly.

Å fly vektløst er en gammel barndomsdrøm for de to studiekameratene fra Trondheim. Om en måned skal de kastes opp og ned i atmosfæren 31 ganger med ESAs Zero-G-fly. Totalt skal de tilbringe nesten et kvarter i vektløs tilstand. Dagbladet skal følge de hele turen.

- Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre dette, sier Tonje til Dagbladet.

HUN ER SIVILINGENIØR

fra NTNU, og studerer nå til en mastergrad i romfartsstudier ved det internasjonale romfartsuniversitetet i Strasbourg. I våres jobbet hun noen måneder ved ESAs rakettoppskytingsbase i Fransk Guyana i Sør-Amerika. Kameraten Morten studerer ved luftkrigsskolen i Trondheim. Nullgravitasjonsturen skal gå fra flyplassen i Bordeaux i Frankrike i slutten av juli. Om bord i nullgravitasjonsflyet skal de sammen med en kanadier og en ire forske på hvordan kroppen orienterer seg i vektløs tilstand.

EN FORSØKSPERSON

skal få en spesialbygd maske foran øynene, og så skal de to måle om vedkommende greier å skille mellom opp og ned når tyngdekraften forsvinner.

- Det antas 15 til 20 prosent av alle militære luftfartsulykker skyldes at piloten mister følelse med hva som er opp og ned, sier Morten.

Selve flyturen blir tøff. For det første varer den fire og en halv time, og det er ikke toalett om bord. Do og vektløshet er ikke alltid en like heldig kombinasjon. For det andre blir mange syke av at flyet stuper kraftig opp og ned. Flyet kalles gjerne «spybomberen».

- JEG ER IKKE REDD

for å fly, men jeg er litt redd for å bli syk. Selv om vi får medisiner på forhånd så kaster som regel en tredjedel opp, sier Tonje. Rundt 60 personer skal delta på flyturen.

Flyet som brukes, er en Airbus 300 hvor mesteparten av setene er tatt ut.

Den vektløse tilstanden oppnås ved at man gjennomfører en såkalt parabelflyging. Flyet går først bratt oppover, for så å flate ut og gå inn i et stup. På toppen av denne berg-og-dal-bane-turen svever passasjerene fritt inne i kabinen.

PÅ BUNNEN BLIR

man det motsatte av vektløs, svært tung. Turen gjentas 31 ganger.

- Man blir som regel helt utslitt etterpå, sier Morten.

Hva sa mora di når du sa du skulle gjøre dette?

- Jeg tror ikke hun vet om det enda. Dette kommer kanskje som en overraskelse.

Ut på tur: Tonje Nanette Arnesen og Morten Hannevik Olsen skal i sommer fly vektløst i nesten et kvarter med det europeiske romfartsprogrammet. - En barndomsdrøm, sier de til Dagbladet.
Fritt svev: I Russland kan du kjøpe deg en flytur i vektløs tilstand.